Mainos

Jo kolmannes elokuvista räätälöidään vanhemmalle yleisölle

Elokuvateattereiden yleisö keski-ikäistyy ja vanhenee. Yhdysvalloista ja Britanniasta alkanut ilmiö näkyy selvästi myös Suomessa.

Finnkinon tuotepäällikkö Taina Rupponen tietää kenelle lippuja on myyty:

– Eläkeläisten määrä on noussut viime vuodesta 35 - 40 prosenttia ja jos puhutaan yli 45-vuotiasta niin nousu on yli 40 prosenttia. Ilmiöstä voidaan todella puhua, sanoo Rupponen.

Syy on luonnollinen: suuret ikäluokat ovat jäämässä tai jääneet eläkkeelle, he kävivät jo nuoruudessaan elokuvissa ja nyt kun aika ja varallisuus sallivat, vanhaa harrastusta jatketaan taas.

Myös elokuvien tekijät ovat löytäneet aikuisista uuden kohderyhmän: Hollywoodin tuotannosta jo kolmannes tehdään kiinnostamaan varttuneempaa yleisöä.

50-luvusta asti elokuvat tehtiin teini-ikäiselle yleisölle, koska ne olivat suurin liikkuva ryhmä, heidän vanhempansa istuivat kotona katsomassa televisiota. Nyt vanhempia houkutellaan liikkeelle halvemmilla päivänäytöksillä ja oopperan valkokangasesittelyyn jopa viinitarjoilulla.

Suomileffat suurella ikähaarukalla

– Suomenkielisellä markkina-alueella teini-ikäiset ovat olleet liian pieni kohderyhmä ja suuri osa elokuvista on suunnattu aina kaikenikäisille, kertoo SF-Film Finlandin markkinointipäällikkö Jutta Hopp..

– Tässä on itselläkin teinivuodet takana ja aikuisyleisön elokuvat kiinnostavat, niissä on vanhoja tarinoita, ne voivat olla art house taide-elokuvia ja niitä toivoisin enemmän.

Kinopalatsin aulasta tavoitettu Ani Salakari oli tyytyväinen nähtyään Matti Ijäksen Kaikella rakkaudella.

– Pidän tämmöisistä pienistä, sydämeen käyvistä tarinoista. Ei tarvitse olla mitään suuria spektaakkeleita vaan tiettyjen suomalaisten ohjaajien elokuvia ja myös ranskalaisia elokuvia.

Tyylikkäässä lierihatussa kulkeva Kai Uotila kuuluu 4 - 5 miehen porukkaan, joka käy leffassa joka toinen maanantai.

– Tuntuu aika lailla hassulta, mutta minä olen innostunut, sanoo Uotila.

Hassuna 76-vuotias Uotila pitää sitä, että on muuttanut tapojaan tällä iällä.

– Kävinhän minä nuorena leffassa, mutta siitä on pitkä aika, myhäilee Uotila ja alkaa olla valmis myöntämään, että elokuvat kertovat hyvin oman aikamme asioista ja maailmanmenosta.

– Minun pitää yrittää pitää laidoista kiinni että pysyn mukana.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 5.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.