Jo kaksi kolmesta käyttää E10-bensiiniä

Suurin osa suomalaisista autoilijoista on jo ryhtynyt käyttämään uutta E10-bensiiniä, joka tuli markkinoille vuoden alussa. Näin arvioi Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä. Hän uskoo, että uutta laatua on saatavilla kaikissa maan huoltoasemissa viikon sisällä.

- Näyttää siltä, että noin kolmasosa käyttää 98-oktaanista E5-suojalaatua, ja loput ovat siirtyneet 95 E10-bensiinin käyttämiseen.

Vänskän mielestä uutiset uuden bensiinilaadun karttamisesta ovatkin liioiteltuja.

- Vaikka lehdissä on kirjoiteltu, että kuluttajat eivät uskaltaisi lähteä kokeilemaan uutta laatua, niin kyllä kentällä on kaikki sujunut ihan hyvin, Vänskä vakuuttaa.

St1: E10 on jo valtatuote

Polttoaineyhtiö St1:n myyntijohtaja Mikko Reinikari sanoo, että yli 75 prosenttia auton tankkaajista valitsee E10-bensiinin.

- Siitä on tullut valtatuote. Varmasti on vielä hieman epätietoisuutta, mutta uskon, että käyttäjämäärä nousee vielä pikkuhiljaa.

Vänskä puolestaan arvelee, että 98-oktaanisen bensiinin osuus tulee vielä kasvamaan, sillä 95-laadun korvannut E10-bensiinin etanolimäärä ei sovi kaikkiin moottoreihin.

- Autoalan selvityksen mukaan nykyisistä bensiinikäytöisistä autoista yli 72 prosenttia voi käyttää E10-bensiiniä.

98-oktaanista saa vielä vuosia

Vänskän mukaan niin kutsuttu suojalaatu eli 98-oktaaninen bensiini tulee olemaan varmasti vielä vuosikausia Suomessa, sillä meillä on vanha autokanta.

- Kevään edetessä myös moottoripyörä- ja venemoottorivalmistajat ilmoittavat, mitä bensalaatua he suosittelevat.

Vänskän mielestä bensiinin hinnassa on tapahtunut pientä laskua E10:n markkinoille tulon myötä.

- E10:ssä on aikaisempaa enemmän etanolia, ja tämän vuoden alusta tuli voimaan energiaveron uudistus, joka verottaa etanolia hellemmin. Bensiinin hintaan vaikuttavat tietysti monet muutkin tekijät.

Lue myös:

    Uusimmat