Mainos

Jo alle kouluikäiset katsovat salaa televisiota

Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan alle kouluikäisten television ja dvd-elokuvien katselu on lisääntynyt viime vuosina.

Jo alle kouluikäiset katsovat heiltä kiellettyjä ohjelmia vanhemmiltaan salaa, vaikka perheissä on usein säännöt television katselusta.

- Televisio kiinnostaa lapsia, koska se kuvaa aikuisten maailmaa, sanoo väitöstutkija Raisa Koivusalo Helsingin yliopistosta.

Lapset aloittavat median säännöllisen seuraamisen keskimäärin kolmen vuoden iässä. 4-9-vuotiaat suomalaislapset katsovat televisiota Finnpanelin tilaston mukaan reilun tunnin päivässä. Alle kouluikäisten television ja dvd-elokuvien katselu on Koivusalon arvion mukaan lisääntynyt viime vuosina. Perheessä sovittujen katselusääntöjen kautta määrittyy lapsen asema perheessä.

- Lapset peilaavat omaa ikäänsä sisaruksiin siten, että arvioivat mitä itseä vanhemmat tai nuoremmat sisarukset saavat katsoa televisiosta, toteaa Koivusalo.

Se, että lapset tuntevat säännöt hyvin, osoittaa että vanhemmat pyrkivät seuraamaan lasten mediankäyttöä.

Koivusalon väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa huomenna.

Median lukutaitoa on opeteltava

Julkisen ja yksityisen rajan hämärtyminen sosiaalisen median yleistyttyä on haaste kasvattajille.

- Kaikenikäisten, myös vanhempien, mediatietoutta on lisättävä. Muun muassa median toimintaperiaatteiden tunteminen on olennainen osa medialukutaitoa, sanoo Koivusalo.

Kansalaisten medialukutaidon kohentamiseksi opetusministeriö on tehnyt ehdotuksen laajasta kansallisesta mediakasvatusohjelmasta vuosina 2008-2011. Ohjelmassa huomioidaan peruskoulun, lukion ja ammattikoulun lisäksi opettajankoulutus ja opettajien täydennyskoulutus.

- Opettajien pysymistä mukana median muutoksissa on tuettava, toteaa työryhmän puheenjohtaja Pirjo Sinkko.

Opettajien työtä tukisivat muun muassa taitotasot, joilla testattaisiin oppilaiden medialukutaitojen karttumista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.