Mainos

Jo 60 prosenttia seksivälitteisistä hiv-tartunnoista saadaan ulkomailta

Suomalaisten seksiturismi ulkomaille rumentaa hiv-tartunnoista kertovia tilastoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nykyisin jopa 60 prosenttia heteroseksin välityksellä saaduista tartunnoista on peräisin ulkomailta.

– Suomalaiset tuntuvat unohtavan, että seksiturismin kohdemaissa hiv-tartunnan riski on 10–100-kertainen Suomeen verrattuna, sanoo THL:n erikoistutkija Henrikki Brommer-Korvenkontio.

Miehet tuovat ikävän tuliaisen ulkomailta naisia useammin. Naisten heteroseksin kautta saaduista tartunnoista noin kolmannes on peräisin ulkomailta. Tyypillisesti tartunta on peräisin Välimeren alueen maista.

Thaimaa vaaran paikka

Miesten tartuntojen osalta suurin murheenkryyni on tällä hetkellä Thaimaa.

– Thaimaasta saadut tartunnat keskittyvät erityisesti maksulliseen seksiin. hiv-positiivisten osuus maan prostituoiduista on kovin suuri, Brommer-Korvenkontio kertoo.

Kansainvälisen AVERT-järjestön mukaan noin viidenneksellä Thaimaan freelance-seksityöläisistä on hiv-tartunta. Bordelleissa ja hieromalaitoksissa hiv-positiivisten prostituoitujen osuus on pienempi.

– Thaimaasta saatujen tartuntojen suuri määrä selittyy sillä, että sinne suuntautuvat matkat ovat nyt kaikkien ulottuvissa, summaa Suomen punaisen ristin aids-työn koordinaattori Mika Hyrynen.

Venäjä ja Viro edelleen ongelmina

HIV-tartuntoja ei tarvitse jäljittää aina kaukomaille, vaan suomalaiset matkaavat seksin perässä myös Venäjälle ja Viroon. Turvallista seksiturismi lähialueilla ei ole, sillä Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan HIV-tartunnan saaneiden osuus koko väestöstä on Euroopan suurin juuri Venäjällä ja Virossa.

Esimerkiksi Virossa arviolta 90 prosentilla suonensisäisten huumeiden käyttäjistä on todettu hiv tai aids.

– Ruiskuhuumeiden käyttäjistä virus on väistämättä siirtymässä esimerkiksi prostituoituihin. THL seuraa tarkasti, alkaako Virosta tullutta hiv-kantaa näkyä enemmän myös Suomessa. Vielä tartuntoja ei ole kamalasti tullut, Brommer-Korvenkontio sanoo.

Brommer-Korvenkontion mukaan Viron tartuntatilanne on kehittynyt hälyttäväksi, koska maassa ei ole aloitettu esimerkiksi tiedotusta ja puhtaiden neulojen jakamista ajoissa.

Vielä surkeampi tilanne on Venäjällä, jossa ruiskuhuumeiden aiheuttamat ongelmat kielletään kokonaan.

Tänään vietetään Maailman aids-päivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.