Mainos

JJ Lehdon oikeudenkäynti: "Oikeus joutuu valitsemaan, kehen luottaa"

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kuvailee Jyrki Järvilehdon hankkimaa uutta asiantuntijalausuntoa "yllätyskäänteeksi" toissakesäisen veneonnettomuuden oikeuskäsittelyssä.

Tolvasen mukaan on harvinaista, että rikosoikeudenkäynneissä hankitaan lisää lausuntoja käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittelyjen välissä.

– Normaalisti molemmat käsittelyt mennään samalla aineistolla. Syytetyllä on toki oikeus esittää uusia lausuntoja, Tolvanen sanoo.

Tolvanen arvioi, että hovioikeus joutuu nyt vaikean päätöksen eteen.

Järvilehdon lisäämä asiantuntijalausunto on selkeässä ristiriidassa käräjäoikeudessa esitetyn lääkärinlausunnon kanssa.

Lääkäri piti hyvin todennäköisenä, että Järvilehto olisi ajanut Jomalvikin kanavan siltaan törmännyttä venettä. Diplomi-insinööri Kari Alppivuori kirjoittaa kuitenkin uudessa lausunnossa, että Järvilehdon ja onnettomuudessa kuolleen miehen vammat ovat sellaiset, että Järvilehto on todennäköisimmin ollut matkustajana ja menehtynyt mies kuljettajana.

– Oikeus joutuu nyt vaikean päätöksen eteen, kun sen pitää arvioida, kumpaan todistukseen se luottaa, Tolvanen toteaa.

Asiantuntijoiden pätevyys puntarissa

Tolvasen mukaan hovioikeus arvioi päätöstä tehdessään sitä, kuinka päteviä lausunnon antaneet asiantuntijat ovat. Lisäksi oikeus pyrkii selvittämään, miten luotettavasti ja tarkasti tutkimusaineistosta on asiantuntijalausuntoja varten tehty päätelmiä.

– Uhrin ja Järvilehdon vammoista todistava asiantuntija oli lääkäri. Uskon, että hän on paras arvioimaan veneturmasta aiheutuneiden fyysisten vammojen syntytapaa.

Tolvanen arvelee, että uusi lausunto kuitenkin mutkistaa hovioikeuden käsittelyä. Toisaalta käräjäoikeuden päätös ja sen perustelut olivat Tolvasen mukaan hyvin yksityiskohtaiset ja johdonmukaiset.

– Kaikki kulminoituu siihen kysymykseen, ajoiko venettä Järvilehto vai menehtynyt mies. On mielenkiintoista nähdä, päätyykö hovioikeus muuttamaan käräjäoikeuden tuomiota, Tolvanen pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.