Mainos

Jippii-juttu palaa hovioikeuteen

Internetyhtiö Jippiin jutun käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa uusien jääviysväitteiden käsittelyllä. Tällä kertaa kyse ei ollut oikeuden jäsenestä vaan syyttäjästä.

Kysymyksen syyttäjän objektiivisuudesta nosti esiin päämiehensä puolesta puolustusasianajaja Kai Kotiranta. Perusteina epäilyille oli muun muassa se, että kihlakunnansyyttäjä Riitta Partia oli antanut aikoinaan Jippii-jutun vapauttavan käräjätuomion jälkeen julkisuudessa lausuntoja, joissa arvosteltiin käräjäoikeuden toimintaa.

Hovioikeuden mielestä Partia ei ole esteellinen, joten hän voi jatkaa yhtenä jutun syyttäjistä.

Jippii-vyyhden käsittely alkoi tänään jo toistamiseen Helsingin hovioikeudessa. Kyseessä oli vasta niin sanottu valmisteluistunto. Itse asiaan päästään käsiksi syksyllä.

Viimeksi hovioikeus tuomitsi yhdeksän entistä Jippii-johtajaa vankeuteen pörssirikoksista. Kaksi vankilaan tuomittua ehti jo istumaan rangaistuksiaan.

Vankilan ovet avautuivat, kun korkein oikeus poisti tuomion ja palautti jutun hovioikeuteen. Syynä oli se, että yksi asiaa ratkaisemassa olleista hovioikeuden tuomareista oli ollut esteellinen.

Paljon epäselviä kysymyksiä

Tuomion poisto esteellisyyden takia ja uuden käsittelyn määrääminen uudessa kokoonpanossa ovat harvinaisia Suomessa. Tämä näkyi myös hovioikeuden istunnossa, jonka puheenjohtaja Harri Katara aloitti tiedustelemalla, onko kellään epäilyksiä uuden kokoonpanon esteellisyydestä. Niitä ei ollut.

Katara esitti myös valittelunsa asianosaisille siitä, että sama asia joudutaan nyt puimaan oikeudessa alusta asti uudestaan.

Jippii-juttu on nyt useimpien alun perin syytteeseen joutuneiden osalta samassa tilanteessa kuin vuonna 2006, jolloin käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet. Prosessissa kummittelee yhä hovioikeuden vuonna 2009 antama ja sittemmin poistettu tuomio.

Syyttäjän mielestä koko juttu on jälleen avoin ja uutta näyttöä voidaan esittää ja syytteitä täsmentää. Syytettyjen avustajat puolestaan lähtevät siitä, että hovioikeudessa edellisen kerran hylättyjä syytteitä ei voi käsitellä uudelleen, koska poistoa ja uutta käsittelyä haettiin vain syyksi luettujen syytekohtien osalta.

Hovioikeus antaa tässä asiassa ratkaisunsa välituomiolla ennen pääkäsittelyn alkua.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.