Mainos

Jihadismitutkija: Kohteet olivat tarkoin valittuja, samoin ajoitus

Juhadismitutkija Juha Saarisen mukaan tämän päivän kaikki kolme iskua on toteuttu jihadistisessa viitekehyksessä. 

– Uskoisin, että Kuwaitin ja Tunisian iskut ovat osa koordinoitua kampanjaa, joka on ajoitettu ramadanin ajaksi, Saarinen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Isis on ilmoittanut tehneensä Kuwaitin iskun. Saarisen mukaan myös Tunisian iskulla näyttäisi olevan vahva side äärijärjestö Isikseen. 

Hänen mukaansa vielä on vaikea sanoa, onko Ranskan iskulla yhteyttä Isis-järjestöön. On mahdollista, että iskun ajoitus on ollut sattumaa, Saarinen sanoo.

– Voi myös paljastua myöhemmin, että isku on ollut osa koordinoitua kampanjaa. Isiksen keskusjohto on pyrkinyt inspiroimaan kannattajiaan toteuttamaan terroristi-iskuja länsimaissa, ja tämä on korostunut erityisesti ramadanin aikaan, Saarinen sanoo.

Kuwaitissa ainakin 27 ihmistä on kuollut moskeijaan tehdyssä itsemurhaiskussa. Tunisian Soussen on kuollut 28 ihmistä, kun tunisialainen opiskelija avasi tulen rannalla. Ranskassa tehdyssä kaasutehdasiskussa on kuollut yksi ihminen.

Haluaa näyttää voimansa

Saarisen mukaan on todennäköistä, että Isiksellä on juuri nyt tarve näyttää valtaansa. Viimeisen kahden vuoden aikana Isis on tehnyt näyttäviä voittoja: Vuonna 2013 järjestö laajeni Syyriaan, ja 2014 se koki voittoja Irakissa.

– Tietysti se on onnistunut puolustamaan valtaamia alueitaan ja laajenemaan, mutta vuonna 2015 järjestö ei ole tehnyt näyttäviä voittoja, jotka onnistuisivat pitämään Isiksen pinnalla sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

Tämä on Saarisen mukaan johtanut siihen, että äärijärjestön sisällä on tapahtunut strateginen muutos, ja järjestö on pyrkinyt korostamaan esimerkiksi brutaaleja teloitus-tapoja viestinnässään.

Kohteet valikoituja

Saarisen mukaan sekä Kuwaitin että Tunisian iskujen kohteet ovat tarkoin valikoitua. Suositun rantalomakohteen valitseminen lähettää Saarisen mukaan viestejä useille tahoille.

– Länsimaille se lähettää viestin siitä, että ette ole turvassa täällä turisteinakaan. Tunisialaisille ja Tunisian hallinnolle se pyrkii taas tuottamaan pelko-reaktioita sekä taloudellista tappiota, jos turisti pysyvät poissa.

Kuwaitin iskun kohde oli shiiojen moskeija, joka kuvastaa Saarisen mukaan Isisin tavoitetta puhdistaa uskonyhteisö vääräoppisia.
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.