Tutkija arvostelee Suomen terrorismikeskustelua: "Absurdia"

Suomalaiset käsittelevät radikaaliin islamiin liittyviä kysymyksiä joko silkki- tai rautahansikkain. Näin sanoo jihadismitutkija, kapteeni Atte Kaleva.  

Osa näkee kaiken terrorismin islamofobisten lasien läpi.  

-Osa taas on radikaalin suvaitsevaisia. Se on ihan yhtä absurdia. Ei pidä pelätä, että muslimit pahoittavat mielensä.  

Kaleva sanoo, että kaikki terrorismi ei liity islamiin - mutta nykyään pahin terrorismi liittyy.  

-Islam on oman tulkintansa mukaan hyvin militantti ja suvaitsematon uskonto. Jos tätä valkopestään, tehdään väkivaltaa Koraania kohtaan. Jos taas kaikkia muslimeja pidetään terroristeina, sekin on väkivaltaa.  

Kalevan mukaan ääri-islamia tarkastellaan liikaa länsimaisista, maallistuneen kristinuskon värittämistä lähtökohdista. Koraanin konkreettisen tulkitsemisen merkitystä ei ymmärretä. Esimerkiksi Isis-järjestö mestaa vääräuskoisia, koska Koraanissakin lyödään pää poikki uskostaan luopuneilta.  

Hän uskoo, että myös Suomessa osa muslimeista hyväksyy Isisin teot.  

Aate ei tuhoudu järjestön mukana

Kaleva sanoo, että on huolestuttavaa, kuinka yhä useampi lähtee Suomesta taistelemaan radikaalien järjestöjen riveihin.  

Moni haluaisi estää taisteluihin lähteneiden palaamisen maahan. Kaleva huomauttaa, että laki ei sitä salli. Hänestä Suomen pitää miettiä, vastaako laki terrorismin ongelmiin eikä syyttää lakiin perustuvaa toimintaa.  

Kaleva ja hänen vaimonsa siepattiin toissa vuonna Jemenissä. He eivät ole kertoneet paljoa tuosta ajasta.  

-Se ei palvele yhteiskunnallista keskustelua, vaikka ymmärrän, että jotakuta voi kiinnostaa. Täytyy miettiä, jos joskus sitä käsittelisi.  

Hän sanoo, että ei halua demonisoida sieppaajiaan: kukaan ei ole pelkkä jihadisti.  

Kaleva ja toinen tutkija, kapteeni Antti Paronen ovat kirjoittaneet Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisemaan Vihatkoot kunhan pelkäävät -kirjaan artikkelin, jossa he esittävät, että ideologiaa ja järjestöä ei pidä tarkastella toisistaan riippumattomina. Ideologiat säilyvät, kun järjestöt pommitetaan.  

-Lopulta ne eivät varmaan koskaan häviä, kuten ei natsismi tai muu totalitaristinen aate häviä. Voi vain toivoa, että ne muuttuvat niin marginaalisiksi, että niitä voitaisiin esimerkiksi poliisivoimin hallita, Paronen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat