Mainos

Jihad iski kahvilaan Pohjois-Israelissa

Itsemurhaisku on jälleen ravisuttanut Lähi-idän hataraa rauhanprosessia.

Israelin hallitus on antanut lausunnon, jonka mukaan palestiinalaisten itsehallinto ei toimi enää Jerusalemissa.
Samaan aikaan, kun Israel tukahduttaa palestiinalaishallintoa on Pohjois-Israelissa, Haifassa räjähtänyt pommi. Pommi räjähti Kahvilassa Haifan esikaupunkialueella. Räjähdyksessä haavoittui 15-20 ihmistä. Viranomaisten mukaan räjähdys oli itsemurhaisku. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut ääri-islamilainen Jihad-järjestö.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres sanoi aamupäivällä, ettei murskautunutta tulitaukoa saada palautettua, ennen kuin Israelin hallitus alkaa neuvotella palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kanssa.

-Ilman sitä ei ole mitään mahdollisuuksia. Jos emme tee todellista yritystä (aloittaa neuvotteluja), tulos on se,

Shimon Peres

että väkivaltaisuudet jatkuvat kaikilla tasoilla ja Hamas-järjestö voimistuu, Peres sanoi Israelin radion haastattelussa. Israelin armeija sulki aiemmin sunnuntaina palestiinalaisten viestintäkeskuksen Abu Disin alueella Itä-Jerusalemissa. Poliisi valtasi keskuksen, karkotti 15 työntekijä ja sulki rakennuksen.

Israelilaiset ovat samalla alueella sulkeneet viime päivien aikana useita hallinnollisia rakennuksia vastalauseen torstaina sattuneeseen itsemurhapommi-iskuun, joka vaati 16 ihmisen hengen. Palestiinalaisten päämajan, Orient Housen, sulkeminen perjantaina herätti suurta vastustusta ja vihaa palestiinalaisten keskuudessa. Sulkeminen on myös tuomittu kansainvälisesti. Se herätti arvostelua myös Israelin hallituksen kokouksessa, jossa useat maltilliset ministerit kyseenalaistivat teon.

Israelin turvallisuusministeri Uzi Landau totesi kuitenkin, että Orient House pysyy Israelin hallinnassa "lopullisesti". Hän muistutti, että se on vallattu terroritekojen ehkäisemiseksi. Palestiinalaisten parlamentin puhemies Ahmad Qorei vakuutti puolestaan, että palestiinalaiset vastustavat "kaikin tavoin" hallintorakennustensa sulkemista.

-Israelilaiset ovat aloittaneet sodan Jerusalemista. Palestiinalaiset vastustavat tätä miehitystä ja taistelevat kaikin keinoin sitä vastaan, hän sanoi.

Pommi-iskusta pidätyksiä

Palestiinalaiset turvallisuusjoukot ovat pidättäneet kuusi ihmistä, joiden epäillään osallistuneen torstain itsemurhapommi-iskun suunnitteluun, kertoi Israelin radio. Isku vaati 16 ihmisen hengen. Radion mukaan kolmen pidätetyistä uskottiin olevan ääri-islamilaisen Hamas-järjestön aktivisteja ja kolmen taas kuuluvan Jihad-järjestöön.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.