Mainos

Jihad ei keskeytä itsemurhaiskuja

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas on tänään ilmoittanut keskeyttävänsä itsemurhaiskut Israelin alueella.

Päätös iskujen lopettamisesta toistaiseksi tehtiin Hamasin johdon ja palestiinalaishallinnon neuvotteluissa viime yönä. Islamilainen Jihad -järjestö puolestaan ilmoitti jatkavansa iskuja Hamasin päätöksestä huolimatta.

Israel kutsui Hamasin päätöstä juoneksi. Israelin ulkoministeriön mukaan kyseessä on "taktinen veto", jonka tarkoituksena on estää presidentti Jasser Arafatia sulkemasta järjestöä. -Tämä on taktinen veto Hamasilta, joka on terroristijärjestö, sanoi Israelin ulkoministeriön edustaja Gideon Meir tänään. Meirin mukaan palestiinalaisten itsehallinto oli sopinut Hamasin kanssa, että järjestön sulkemista lykätään, jos se ilmoittaa keskeyttävänsä väliaikaisesti itsemurhaiskut Israelissa.

Oikeus vastaiskuihin säilytettiin

Hamasia pidetään päävastuullisena viimeaikaiseen itsemurhaiskujen sarjaan Israelissa. -Julistamme keskeyttävämme marttyyrihyökkäykset vuoden 1948 miehitetyillä alueilla ja keskeyttävämme kranaatti-iskut toistaiseksi, sanottiin Hamasin lausunnossa. "Vuoden 1948 miehitetyt alueet" on ilmaus, jota Hamas käyttää Israelista.

Hamasin edustaja Saed Sayam sanoi, että Hamas kuitenkin "varaa itselleen oikeuden vastarintaan miehitystä vastaan ja oikeuden vastata Israelin rikoksiin". Sayam ei selittänyt lausuntoaan lähemmin. Hamasin edustaja Hassan Youssef puolestaan sanoi, että päätös oli tehty "palestiinalaisten yhtenäisyyden säilyttämiseksi".

Palestiinalaiset kahakoivat keskenään

Ainakin viisi palestiinalaista kuoli ja yli 70 haavoittui tänään tulitaistelussa palestiinalaisten poliisijoukkojen ja Islamilaisen jihadin kannattajien välillä Jabaliyan pakolaisleirillä Gazan kaistan pohjoisosassa. Kolmisensataa mielenosoittajaa oli kokoontunut palestiinalaispoliisin poliisiaseman eteen. Yhteenotto sattui 17-vuotiaan Mahmud Alemkayadin hautajaisten yhteydessä. Hän sai surmansa yöllä tulitaistelussa palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen ja Hamasin kannattajien välillä.

Yhteenottoja palestiinalaispoliisin ja äärijärjestöjen kannattajien välillä sattui tänään myös muualla Gazassa ja Länsirannalla. Länsirannan Tulkarmissa palestiinalaispoliisit estivät Arafatin johtaman Fatah-järjestön sotilaita tulittamasta israelilaissotilaita, jolloin sotilaat avasivat tulen kohti poliiseja. Kaksi osapuolia toisistaan erottamaan mennyttä haavoittui.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.