Mainos

Jiang torjui arvostelun ihmisoikeuksista

Kiinan presidentti Jiang Zemin torjui myöhään eilen amerikkalaisten arvostelun Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Hänen mukaansa poliittisten ja uskonnollisten mielipiteiden vuoksi vangitut ovat lainrikkojia, ja Tiibet on vaurastunut Kiinan hallussa.

Eilen Aasia-seurassa pitämässään puheessa Jiang korosti jälleen, että ihmisoikeudet ovat jokaisen maan oma asia ja syytökset niiden rikkomisesta puuttumista kyseisen maan sisäisiin asioihin. Jiang vertasi Kiinan toimia Tiibetissä Yhdysvaltain sisällissotaan ja Abraham Lincolnin toimiin mustien vapauttamisessa.
-Johtamamme demokraattiset uudistukset vapauttivat noin miljoona orjaa...Tänään Tiibet kehittyy vakavaraisesti ja sen kansa elää onnellista ja tyytyväistä elämää, Jiang sanoi.

Kiina tunkeutui Tiibetiin 1950. Länsimaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat siitä lähtien syyttäneet Kiinan johtoa yrityksistä tuhota Tiibetin kulttuuri ja uskonto.

Jiang saanut kaiken

Tarkkailijoiden mukaan Jiangin Yhdysvaltain-vierailu on onnistunut yli odotusten ja hän on saavuttanut lähes kaiken haluamansa. Kiina ja Yhdysvallat pitivät ensimmäisen huippukokouksensa kahdeksaan vuoteen toissapäivänä Washingtonissa. Kokouksen aikana presidentti Bill Clinton myöntyi vapauttamaan amerikkalaisen ydinteknologiaviennin Kiinaan. Kiina on jo vuosia kärkkynyt kyseistä kauppaa, jonka arvon lasketaan olevan useita kymmeniä miljardeja dollareita.

Lisäksi Jiang sai Clintonilta vakuutuksen siitä, ettei Yhdysvallat tue Taiwanin pyrkimyksiä päästä YK:n jäseneksi, eikä myöskään Taiwanin itsenäistymisponnisteluja. Kiina pitää Taiwania yhtenä maakunnistaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.