Mainos

JHL: Työnantaja pelottelee

Työnantajapuoli on ilmoittanut, että palkkakorotukset voivat johtaa muun muassa kuntien henkilöstömenojen leikkauksiin ja kunnallisveron korotuksiin.

Kuntien työntekijöitä edustavan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton toimialajohtaja Jarkko Eloranta leimaa työnantajapuolen reaktion ammattiliittojen palkkavaatimuksiin "perusteettomaksi pelotteluksi".

Eloranta muistutti kuntaseminaarissa Pudasjärvellä, että hallitus on luvannut edistää naisten ja miesten samapalkkaisuutta ja tukea siihen tähtäävää kunta-alan palkkaratkaisua.

Kuntien palkansaajia edustavat järjestöt tavoittelevat vähintään 9 prosentin korotuksia runsaan kahden vuoden aikana ja sen päälle lisäkorotuksia pitemmällä aikavälillä tuottavaa palkkaohjelmaa. Hoitajajärjestöt eivät ole täsmentäneet omaa palkkavaatimustaan, mutta se lienee vähintäänkin tätä tasoa.

Työnantajapuoli on ilmoittanut, etteivät kunnat selviydy tällaisista korotuksista jälkiä jättämättä. Työnantajan mukaan paineet palvelujen ja henkilöstömenojen leikkauksiin sekä myös kunnallisverojen korotuksiin kasvaisivat.

Naisjärjestöjen keskusliittoa johtava maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) korosti Turussa, että vastuu kuntien palkkaneuvotteluista kuuluu nyt neuvottelijoille eikä poliittisille päättäjille. Oppositiopuolueista ja ammattiyhdistysliikkeen piiristä on muistutettu hanakasti, että myös hallituksella on iso vastuu onnistuneen ratkaisun syntymisessä, lupasihan se tukea koulutettuja, naisvaltaisia aloja suosivaa palkkaratkaisua.

Poliitikkojen ja neuvotteluosapuolten julkiset kannanotot ovat varovaisia ja viitteellisiä. Anttilakin toivoi, että neuvotteluissa tavoiteltaisiin "pikavoittojen" sijasta pidemmälle tähtäävää ohjelmaa koulutettujen naisvaltaisten alojen palkkojen parantamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.