Mainos

Jerusalemissa pommi-isku - rauhansopimus jäihin

Lähi-idän rauhankehitys joutui vaakalaudalle tänään, kun kaksi ihmistä kuoli autopommi-iskussa jerusalemilaisella torilla. Israelin hallitus päätti lykätä palestiinalaisten kanssa äskettäin solmitun uuden väliaikaisen rauhansopimuksen vahvistamista. Myöhemmin kerrottiin, että surmansa saivat kaksi pommi-iskun tekijää.

Presidentti Bill Clinton tuomitsi pommi-iskun raukkamaiseksi yritykseksi suistaa rauhankehitys raiteiltaan. Israelin hallituksen ilmoitettiin myös ryhtyvän "vahvistamaan Jerusalemia". Lausuntoa ei selitetty tarkemmin, mutta sen arveltiin merkitsevän juutalaisen asuinalueen rakentamisen nopeuttamista Itä-Jerusalemiin.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tuomitsi iskun, jossa loukkaantui 21 ihmistä. Hän sanoi toivovansa, ettei iskusta tule tekosyytä romuttaa koko rauhansuunnitelma. Nimetön soittaja kertoi poliisille ääri-islamilaisen Hamas-järjestön olevan syyllinen iskuun. Poliisin mukaan tietoa kuitenkin tarkastetaan edelleen.

Autopommi räjähti tänä aamuna Mahane Yehudan torilla Jerusalemin länsiosassa. Silminnäkijöiden mukaan kovaa vauhtia ajanut auto törmäsi yhteen torin myyntikojuista ja räjähti sen jälkeen. Loukkaantuneista yhden tila on vakava. Aluksi kerrottiin, että toinen räjähdyksessä kuolleista oli pommi-iskun tekijä ja toinen israelilainen. Myöhemmin poliisi kertoi, että molemmat kuolonuhrit olivat pommi-iskun tekijöitä. Yhden silminnäkijän kertoman mukaan torilla kuului useita räjähdyksiä. Useimmat paikallaolijoista pakenivat heti ensimmäisen, lievemmän räjähdyksen jälkeen.

Israelilaiset ja palestiinalaiset solmivat kaksi viikkoa sitten väliaikaisen rauhansopimuksen, jonka mukaan Israel luovuttaa palestiinalaisille lisäalueita Länsirannalta. Palestiinalaiset puolestaan sitoutuvat ryhtymään tiukkoihin toimiin Israelin vastaisen terrorismin kitkemiseksi. Mahane Yehudan torilla räjähti viime vuoden heinäkuussa pommi, jossa kuoli 15 ihmistä. Tällöin ääri-islamilainen Hamas-järjestö kertoi tehneensä iskun.

Israel asetti kovat ehdot

Israelin hallituksen sihteeri Danny Naveh sanoi hallituksen päättäneen, että väliaikaisen rauhansopimuksen vahvistamisprosessia jatketaan vasta kun palestiinalaiset ovat aloittaneet "täysimittaisen sodan" terroristiryhmiä vastaan. Ennen pommi-iskua hallitus oli suhtautunut "positiivisesti" Washingtonissa allekirjoitetun ns. Wyejoen sopimuksen vahvistamiseen, Naveh kertoi. Sopimuksen kannattajilla on kuitenkin tarkkailijoiden mukaan ollut vain niukka enemmistö hallituksessa. Sopimuksen vahvistaminen oli jo entuudestaan viivästynyt, koska Israelin hallitus halusi palestiinalaisilta selkeitä sitoumuksia terroristiryhmiä vastaan. Oikeistolaiset äärilinjan edustajat, hallituksessa ja sen ulkopuolella, olivat jo aiemmin vaatineet Netanyahua luopumaan sopimuksesta.

Arafatin edustaja kehotti Netanyahua jatkamaan toimia sopimuksen ratifioimiseksi. Edustajan mukaan pommi-isku saattoi olla kumman tahansa osapuolen ääriainesten työtä. Palestiinalaisneuvottelija Hassan Asfour puolestaan sanoi Israelin lykkäyspäätöksen olevan "poliittista terrorismia". Israelin hallituksen päätiedottaja David Bar-Illan antoi ymmärtää, että hallitus julkistaa pian urakkakilpailun Itä-Jerusalemin arabialueelle kaavaillun juutalaisen asuinalueen rakentamisesta. -Pääministeri on sanonut usein, että Har Homassa on asuinrakennuksia vuoteen 2000 mennessä. Jollei tarjouskilpailua aloiteta nyt, ei rakentamista ehditä saada valmiiksi. Har Homan rakennustyöt arabien asuttamassa Itä-Jerusalemissa maaliskuussa 1997 johtivat Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen keskeytykseen. Har Homan perustustyöt saatiin valmiiksi jo viime joulukuussa. Noin 6500 asunnon varsinaisia rakennustöitä ei kuitenkaan ole vielä aloitettu. Netanyahu on vakuuttanut, ettei Wyejoen väliaikainen rauhansopimus estä Har Homan rakentamista.

Israel valtasi Itä-Jerusalemin vuoden 1967 sodassa ja on julistanut sen "ikuiseksi pääkaupungikseen". Palestiinalaiset puolestaan kaavailevat Itä-Jerusalemista tulevan Palestiinan valtion pääkaupunkia.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.