Mainos

Jengiasiantuntija: United Brotherhoodilla ”miestappioita”, mutta tulijoita riittää

- Keijo Vilhunen on ollut johtotehtävissä United Brotherhoodissa, keskusrikospoliisin jengiasiantuntija totesi. Rikosylikonstaapeli Kimmo Kylmäkoski kertoi myös poliisin käsityksen United Brotherhoodin synnystä, taustasta ja nykytilasta.

Kylmäkoskea kuultiiin todistajana Trevoc-vyyhdissä. Hänen kertomuksensa liittyi Keijo Vilhusen asemaan United Brotherhoodissa. Krp:n järjestäytyneen rikollisuuden seurantaryhmässä työskentelevän Kylmäkosken mukaan Vilhunen on johtohahmo, Vilhusen itsensä mukaan ei.

Syyttäjä Mikko Männikön mukaan Vilhunen ja Jari Aarnio junailivat poliisin seurantalaitteita valmistaneeseen Trevociin 200000 e rahoitusta. Vilhusen jengitausta "saastutti" yrityksen.

Syytetyt ovat kiistäneet.

"Miestappioita"

- Mitään merkkejä ei ole siitä, että UB:n toiminta olisi hiipumaan päin. Toki heillä on ollut useita ”miestappioita” vankilatuomioina, mutta uusia tulijoita on.

Kylmäkosken mukaan M.O.R.E. eli Me Olemme Rikollisuuden Eliittiä perustettiin vuonna 2000. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen M.O.R.E., Natural Born Killers ja Rogues Gallery yhdistyivät uudeksi United Brotherhoodiksi.

- UB peri jäsenkunnan ja toimintakentän, Kylmäkoski sanoi.

UB:n päätoimiala on huumerikokset, kiristykset ja väkivalta.

UB:lla on toimintaa useilla paikkakunnilla ympäri Suomen, mutta alueellisista osastoista on luovuttu. - On vain yksi UB, jota johtaa yksi neuvosto.

”Johtotehtävissä”

- Olen tavannut Vilhusen joskus 1980-luvulla ja seuraavan kerran tapasin hänet Oulussa vuonna 2013. Hän on ollut mukana rikollisryhmissä M.O.R.E.:n alusta saakka. Vilhunen oli siinä kakkos- tai kolmosroolissa. Kun ryhmät yhdistyivät, hän jatkoi UB:ssa.

Kylmäkosken mukaan poliisin käsitys on, että Vilhunen on ollut johtotehtävissä niin MORE:ssa kuin UB:ssa.

- Tämä on meidän käsitys.

Mihin perustuu tieto, että hän on ryhmien jäsen ja korkeassa asemassa?

- Meillä on useita ryhmäkuvia, joissa Vilhunen esiintyy jengiliivi yllä. Hänet on rekisteröity poliisin tuntomerkkirekisteriin jengitunnukset päällä. Oulussa tavatessamme hänellä oli UB:n jäsentakki. Hänellä on MORE:n tatuointi. Näiden lisäksi lukuisat, lukuisat muualta tulleet tiedot kertovat tästä.

- Kukaan aikaansa seuraava henkilö ei uskalla käyttää M.O.R.E.:n tai UB:n vaatetusta ilman lupaa.

Johtoasemaan viittaa Kylmäkosken mukaan se, että Vilhusella on ollut jengiliivissä Consiglio-merkki, joka osoittaa neuvoston jäsenyyttä.

”Tieto luokitellaan”

Kylmäkoski kertoi poliisin ottavan kaiken tiedon vastaan. Sitä tulee rikostutkinnoista ja oikeudenkäynneistä, julkisista lähteistä ja sosiaalisesta mediasta sekä poliisilta ja muilta viranomaisilta.

Kylmäkosken mukaan tieto ja tietolähde luokitellaan 4 x 4 -mallilla.

- Viranomaisen itsensä havaitsema on A1 -tasoa, kun taas tuntemattoman kertoma huhu, jota ei voida tarkistaa on X4.

Asianajaja kyseenalaisti

Vilhusen asianajaja Markku Fredman kyseenalaisti erilaiset järjestäytyneen rikollisuuden määritelmät.

- Helsingin huumepoliisi näyttäisi täyttävän Europolin järjestäytyneen rikollisuuden määritelmän, hän totesi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.