Mainos

Jemenin presidentti selvisi kranaatti-iskusta

Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh on selviytynyt täpärästi presidentinpalatsiin tehdystä kranaatti-iskusta. Tulitus surmasi neljä vartijaa, ja Jemenin pääministeri, varapääministeri ja parlamentin puhemies haavoittuivat.

Oppositio kiirehti heti iskun jälkeen kertomaan, että presidentti olisi kuollut, mutta hallitusviranomaiset kiistivät tiedon nopeasti.

Yhden viranomaisen mukaan presidentti haavoittui lievästi, toinen sanoi presidentin olevan kunnossa. Viimeisimpien tietojen mukaan presidentti sai vammoja, mutta toipuu sotilassairaalassa. Hänen odotetaan pitävän lehdistötilaisuuden vielä tänään.

Pitkä ja vaikea ura

Ali Abdullah Saleh on selviytynyt tiukoista paikoista aiemminkin. Hän on onnistunut pysyttelemään Jemenin johdossa miltei 33 vuotta, vaikka äärimmäisen köyhää maata raastavat mitä moninaisimmat ristiriidat.

Saleh nousi Pohjois-Jemenin presidentiksi vuonna 1978 edeltäjänsä salamurhan jälkeen.

Etelä- ja Pohjois-Jemen yhdistyivät vuonna 1994 lyhyen sodan jälkeen. Saleh onnistui murskaamaan vastarinnan ja sinetöi tällä tavoin valtansa valtion päämiehenä.

Etelä-Jemenissä protestimieliala ei ole kuitenkaan hellittänyt, koska asukkaat ovat kokeneet Salehin hallinnon syrjivän heitä. Pohjoisen vuoristoalueellakin on kytenyt, ja alueen shiialaiset ovat ajoittain nousseet kapinaan presidenttiä vastaan.

Kolmas ongelmaryhmä Salehin kannalta ovat paikalliset al-Qaida-taistelijat.

Siviilit pakenevat pääkaupungista

Salehia on luonnehdittu erinomaiseksi taktikoksi, koska hän pitänyt valtansa monista konflikteista huolimatta.

Presidentin valta on nojannut paitsi armeijaan myös omalaatuiseen kansankongressiin, jossa on virkamiehiä ja muita merkkihenkilöitä ja jonka kokoonpano tasapainoilee heimoristiriitojen välillä.

Tammi-helmikuussa presidenttiä vastaan nousi kuitenkin uusi uhka, kun muun arabimaailman kuohunnan innoittamana myös jemeniläiset alkoivat vaatia muutoksia. Jo pitkään mielenosoittajien pääsanoma on ollut, että Salehin pitää erota.

Presidentti on toistuvasti kieltäytynyt, ja tilanne on etenkin pääkaupungissa Sanaassa ajautunut viime päivinä sisällissodan partaalle.

Tuhannet Sanaan asukkaat ovat paenneet taisteluja. Kaupunkiin vielä jääneet valittavat vesipulasta ja sähkökatkoista. Monet kaupat ovat sulkeneet ovensa ja bensiiniasemien ulkopuolella on pitkiä jonoja.

Yhdysvallat vaatii välitöntä tulitaukoa Jemeniin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Hannu Hallamaan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.