Mainos

Jemen ajautumassa sisällissotaan

Tilanne Jemenissä on kärjistynyt sisällissodan partaalle. Maan pääkaupunkia Sanaata ovat tänään vavisuttaneet lukuisat räjähdykset.

Kiivaimpia taisteluja on käyty heimojohtajien ja Jemenin turvallisuusjoukkojen välillä pääkaupunki Sanaassa. Yhdysvallat on myös määrännyt diplomaattejaan poistumaan maasta.

Taistelut kiihtyivät sen jälkeen kun presidentti Ali Abdullah Saleh oli määrännyt yhden heimojohtajista pidätettäväksi. Vastustajat syyttävät presidentti Salehia jääräpäisestä vallassa roikkumisesta ja kertovat tämän johtaneen maan sisällissotaa muistuttavaan tilanteeseen.

Presidentti on itsepintaisesti kieltäytynyt allekirjoittamasta Persianlahden maiden laatimaa sopimusta, jonka mukaan hän väistyisi vallasta 30 päivän kuluttua.

- Me emme halua ulkopuolisten sekaantumista. Ratkaisu pitää tulla Jemenin ulkopuolelta. Tämä on Jemenin asia ja meidän pitäisi keskustella eri poliittisista näkemyksistä täällä, presidentti Ali Abdullah Saleh sanoi.

Siviilit pyrkivät ulos pääkaupungista

Sanaasta ulos johtavat tiet ovat viime päivinä täyttyneet autojonoista siviilien paetessa kodeistaan.

Egyptin ja Tunisian tapahtumien inspiroimat mielenosoitukset ovat vaatineet jo satoja kuolonuhreja reilun 20 miljoonan asukkaan Jemenissä. Pelkästään tällä viikolla väkivaltaisuudet ovat vaatineet useita kymmeniä ihmishenkiä.

- Enemmän kuin 20 kuollutta tai loukkaantunutta on tuotu tänne aamun aikana, lääkäri Walid al-Mikhlafy kertoo AFP:lle.

Lentoteitse poistuminen epävarmaa tulituksen takia

Yhdysvallat on jo määrännyt diplomaattejaan poistumaan maasta. Lentokentän ympärillä tulitus on kuitenkin niin kiivasta, aettä poistuminen lentoteitse alkaa olla epävarmaa.

Heimopäälliköt ovat tänään toistuvasti pyytäneet arabimaiden tukea. Ryhmää johtava Sadiq al-Ahmar sanoo, etteivät neuvottelut presidentin kanssa ole enää mahdollisia.

Katso Rita Strömmerin juttu (Seitsemän uutiset 26.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.