Jeltsinin lausunto ei yllättänyt Halosta

Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan Suomella on ollut hyvin tiedossa koko ajan Venäjän kriittinen suhtautuminen Naton laajenemiseen. Presidentti Boris Jeltsinin vastaus Suomen Nato-jäsenyyttä koskevaan kysymykseen ei hänen mielestään sisältänyt mitään uutta tässä suhteessa.

Halonen kommentoi Jeltsinin Helsingin Sanomien kirjallisiin kysymyksiin antamia vastauksia Hollannin Apeldoornissa, jossa hän osallistui EU:n epäviralliseen ulkoministerikokoukseen. Halonen sanoi pitäneensä hyvänä siitä, että Jeltsinin mielestä Suomen turvallisuuspoliittiset kannanotot ovat tärkeitä. Lisäksi Jeltsin korosti maittemme välillä vallitsevaa luottamusta.

Ulkoministeri Halonen ei pidä sopivana sitä, että Suomi tulevan huippukokouksen isäntänä kommentoisi kovin laajalti Nato-jäsenyyttä koskeva keskustelua. Suomi on kokouksen isäntä, ei osanottaja.

Halosen mukaan presidentti Boris Jeltsinin Suomen mahdollista jäsenyyttä koskevassa kannanotossa ei ole mitään sellaista, jota ei olisi otettu huomioon esimerkiksi hallituksen turvallisuuspoliittista selontekoa eduskunnalle annettaessa.
-Meillä on ollut hyvin tiedossa koko ajan Venäjän kriittinen perusasenne Naton laajenemiseen, Halonen huomautti.

Hän ei näe koko asiassa mitään "kummallisen huolestuttavaa". Halosen mukaan Venäjä on tiukka Naton laajenemisen suhteen, mutta tietää samalla, että nyt on neuvotteluvaihe.

Nato-kannat ovat entiset

Suomi on korostanut Naton laajenemisen olevan osa eurooppalaista turvallisuutta. Halonen muistutti Suomen olevan prosessista niin kiinnostunut, että se käy siitä keskusteluja Naton kanssa, vaikka ei itse ole hakemassa jäsenyyttä. Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana tässä tilanteessa.

Tällä viikolla eduskunnassa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu pohjautuu hallituksen entisille kannanotoille. Siinä on täsmälleen samat lainaukset Naton osalta kuin aikaisemminkin. Halonen huomautti, ettei koskaan ole silti sanottu Naton täysjäsenyyden olevan täysin poissuljettu vaihtoehto.

Näkyvissä olevaan tulevaisuuteen liittyy kuitenkin sotilaallinen liittoutumattomuus ja oma puolustus, mutta myös rauhankumppanuus ja kansainvälineen aktiivisuus.

Suomessa vilkas Nato-keskustelu

Tässä tilanteessa Suomi ei hae Naton jäsenyyttä. Suomi on aktiivinen rauhankumppanuusohjelmassa ja on kiinnostunut Naton uudesta neuvostosta, Halonen vakuutti.
-Minulle olisi ollut yllätys, jos presidentti Jeltsin olisi sanonut, ettei tämä nyt niin tärkeää olekaan, Halonen sanoi.

Halonen arveli, että haastattelussa oleva viittaus linjan muuttamista ajoittain pohtiviin suomalaisiin arvovaltaisiin poliitikkoihin voidaan tulkita pelkästään tilanteen kuvailuksi. Hallituksesta tähän joukkoon luettaneen Eurooppa-ministeri Ole Norrback.

Halonen kertoi joutuneensa EU:n kokoustenkin yhteydessä vakuuttamaan, ettei Suomen hallitus ole muuttanut suhtautumistaan Nato-jäsenyyteen, vaikka suomalaisessa julkisessa sanassa siitä käydään vilkasta keskustelua. Halonen uskoo lisäksi, ettei Ruotsi pääse mahdollisella Nato-jäsenyyshakemuksella yllättämään Suomea, kuten kävi EU-jäsenyyden suhteen. Halonen viittasi läheiseen yhteistyöhön Ruotsin ulkoministerin Lena Hjelm-Wallénin kanssa, ja vakuutti, ettei hän ainakaan odota "joutuvansa lukemaan siitä lehdestä".
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat