Mainos

Jeltsinin ja Mashadovin neuvottelut päättyivät toiveikkaina

Venäjän presidentti Boris Jeltsin sanoi tänään olevansa valmis neuvottelemaan uuden Tshetshenian poliittista asemaa koskevan sopimuksen. Jeltsin teki kuitenkin selväksi, että hän pitää Tshetsheniaa yhä yhtenä Venäjän osana, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Jeltsin keskusteli Kremlissä puolentoista tunnin ajan Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin kanssa.

Mashadov kertoi tapaamisen jälkeen olevansa tyytyväinen käytyihin keskusteluihin. Hän sanoi olevansa erittäin toiveikas siitä, että tshetsheenit kykenevät vielä neuvottelemaan itselleen täyden itsenäisyyden.

Jeltsin sanoi neuvottelujen jälkeen, että Venäjän ja Tshetshenian väliset ongelmat ovat ratkaistavissa yhtä lailla kuin sopuun päästiin Tatarstanin johdon kanssa. Volgan alueella sijaitseva Tatarstan sai vuonna 1994 laajan itsehallinnon Venäjän sisällä. Jeltsinin mukaan neuvotteluissa sovittiin, että Venäjä ja Tshetshenia pohtivat yhdessä seuraavia askelia kohti Tshetshenian tasavallan "vapautta". Hän sanoi olevansa valmis ottamaan nämä askeleet.

Molempien osapuolten muodostama työryhmä jatkaa nyt poliittisen sopimuksen valmistelua. Jos he eivät pääse asioista yhteisymmärrykseen, Jeltsin ja Mashadov tapaavat uudelleen. Tshetshenia ja Venäjä solmivat vuosi sitten elokuussa rauhansopimuksen, jonka mukaan venäläisjoukot vetäytyivät Tshetsheniasta. Päätös Tshetshenian poliittisesta asemasta päätettiin tällöin siirtää viiden vuoden päähän.

Venäjän maksama jälleenrakennusapu esillä

Jeltsinin ja Mashadovin neuvotteluissa käsiteltiin myös Venäjän Tshetshenialle antamaa jälleenrakennusapua. Jeltsin myönsi, ettei Tshetshenia ole saanut kaikkia rahoja jotka Venäjä on sanonut maksaneensa.
-800 miljardia ruplaa on lähetetty Tshetsheniaan, mutta vain 120 miljardia ruplaa on saapunut Tshetshenian keskuspankkiin, Jeltsin totesi.
-Raha vuotaa jonnekin, piru vieköön, presidentti sanoi. Ennen neuvotteluja Mashadov totesi, että Venäjän tähän asti Tshetshenialle maksamat varat vastaavat summaa, jonka Venäjä käytti yhden päivän aikana Tshetshenian sodassa.

Jeltsinin ja Mashadovin arveltiin neuvotelleen myös Tshetsheniassa panttivankeina olevien venäläisten kohtalosta. Interfax kertoi tänään, että kolme vielä panttivankina ollutta venäläistä televisiotoimittajaa on nyt päässyt vapaaksi.
(STT-Reuter-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.