Mainos

Jeltsiniltä varovainen tuki Tshernomyrdinille

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ei aio asettua ehdolle vuoden 2000 presidentinvaaleissa, kertoivat venäläiset uutistoimistot maanantaina. Jeltsin ei myöskään suostunut nimeämään presidenttikilpaan ilmoittautunutta entistä pääministeriä Viktor Tshernomyrdiniä seuraajakseen.

Jeltsin kommentoi Tshernomyrdinin asemaa tavatessaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin Kremlissä. Jeltsinin mukaan vain kuninkailla on nimetyt kruununperillisensä.
-Meillä päätöksen tekee kansa, Jeltsin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Tulkintavaikeuksia

Uutistoimistoilla oli selkeitä vaikeuksia tulkita Jeltsinin ympäripyöreitä sanakäänteitä Tshernomyrdinin presidenttiehdokkuuden suhteen.

Jeltsinin sanoi ryhtyneensä hallitusremonttiin, koska Venäjä tarvitsee vahvan johtajan tilanteessa, jossa Jeltsin itse ei enää asetu ehdolle. Tämä tulkittiin tuen ilmaukseksi Tshernomyrdinille.

Toisaalta Jeltsin tuntui haluavan korostaa, ettei Tshernomyrdinin ehdokkuus ollut entisen pääministerin oma päätös.
-Kun hän (Tshernomyrdin) sanoi tehneensä päätöksen, niin asian laita ei ollut aivan sillä tavalla. Se olin minä, joka päätti erottaa hallituksen samalla kun suunnittelin, että hän (Tshernomyrdin) johtaisi vuoden 2000 presidentinvaalien kampanjaa, Jeltsin muotoili.

Presidentin tiedottajan Sergei Jastrzhembskin mukaan Jeltsin oli hyväksynyt Tshernomyrdinin asettumisen presidenttiehdokkaaksi, eikä lauantainen ilmoitus tullut siten millään muotoa yllätyksenä, kertoi uutistoimisto RIA.

"Duuma hyväksyy Kirijenkon"

Jeltsin sanoi maanantaina myös uskovansa, että parlamentin alahuone, duuma, hyväksyy Sergei Kirijenkon nimittämisen Venäjän pääministeriksi. Duuman suurimman ryhmän, kommunistien, johtaja Gennadi Zjuganov sanoi sunnuntaina, ettei hänen puolueensa hyväksy Kirijenkon nimitystä.

Duuman odotetaan äänestävän pääministeristä perjantaina. Jeltsin on uhannut hajottaa duuman, jos se kaataa Kirijenkon nimityksen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.