Jeltsin ylisti KGB:tä

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ylisti tänään entisen Neuvostoliiton salaisen palvelun KGB:n toimintaa viikoittaisessa radiopuheessaan. Jeltsinin mielestä KGB:n tekemien rikosten paljastamisessa on menty liian pitkälle, salaisen poliisin aikaansaannoksista on myös syytä olla ylpeä.

Jeltsinin mukaan salainen palvelu onnistui varoittamaan sotilasjohtoa saksalaisten hyökkäyksestä toisen maailmansodan aikana ja KGB:llä oli myös ratkaiseva rooli neuvostoliittolaisen ydinaseen kehittelyssä.

-Salainen palvelu edisti ydinaseemme kehittelyä ja ydinaseen tuoma tasapaino esti kolmannen maailmansodan syttymisen, sanoi Jeltsin puheessaan, jonka hän piti salaisen palvelun 80-vuotispäivänä. Jeltsin ohitti puheessaan hyvin lyhyesti KGB:n roolin Neuvostoliiton pelätyimpänä valtionelimenä, joka sääteli neuvostokansalaisten elämää.

-Miljoonat venäläiset, joukossa myös huomattava määrä salaisen palvelun työntekijöitä, joutuivat valtion turvallisuuskoneiston uhriksi, totesi Jeltsin, joka myös itse oli KGB:n tarkkailussa ennen Neuvostoliiton hajoamista. Jeltsin astui maan johtoon sen jälkeen, kun KGB:n tukema vallankaappausyritys epäonnistui vuonna 1991.

Salaista palvelua tarvitaan edelleen

Jeltsin ylisti puheessaan myös nykyisen Venäjän salaista palvelua ja tähdensi sen työn merkitystä. Presidentin mukaan Venäjän salainen palvelu on onnistunut mm. vapauttamaan panttivankeja sekä pysäyttämään laitonta jalokivi- ja jalometallikauppaa.

-Vaikka maailmassa onkin tapahtunut kylmän sodan ajan jälkeen myönteisiä muutoksia, tiukka kamppailu on yhä käynnissä. Vieraiden valtioiden tiedustelutoiminta Venäjällä ei ole vähentynyt, hän totesi. Jeltsinin mukaan Venäjän salaisen palvelun organisaatiota on kevennetty enemmän kuin mitään muuta valtionelintä, eikä turvallisuus- ja tiedustelutoiminta uhkaa kansalaisia edeltäjänsä KGB:n tapaan.

-Jo Venäjän perustuslaki estää poliittisen poliisin uudelleensyntymisen. Nykyään salaisen palvelun työntekijät ovat todellisia isänmaanystäviä, totesi presidentti.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat