Mainos

Jeltsin yhdistäisi Venäjän ja Valko-Venäjän

Venäjä esitti tänään kansanäänestystä Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistämisestä vastavetona sotilasliitto Naton laajentamiselle. Presidentti Boris Jeltsinin mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän tulisi harkita kansanäänestystä, joka koskisi maiden välistä yhdistymistä "muodossa tai toisessa".

Jeltsininin tiedottaja Sergei Jastrzhembski kertoi Jeltsinin esittäneen asiaa kirjeessä Valko-Venäjän johtajalle Aleksandr Lukashenkolle. Mailla olisi yhteinen hallitus ja yhteinen budjetti, ja myös niiden polttoaine- ja energiajärjestelmät yhdistettäisiin. Korkea-arvoinen Kremlin edustaja sanoi aiemmin tänään, että Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistyminen olisi paras vastaus Naton laajentumisaikeille.

Lukashenko kertoi ottaneensa Jeltsinin ehdotuksen tyytyväisenä vastaan.
-Jos Boris Nikolajevitsh on valmis, tiedätte kyllä minun kantani - olen ollut valmis jo pitkään, Lukashenko sanoi toimittajille Minskissä.

Yhdistyminen vastaisi Venäjän strategisia ja taloudellisia etuja ja lisäisi sen kansainvälistä vaikutusvaltaa, Kremlin apulaishenkilöstöpäällikkö Sergei Shahrai sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Vuosi 1997 tarjoaisi ainutlaatuisen tilaisuuden maiden yhdistymiselle, Shahrai sanoi.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistymistä ei ole esitetty virallisesti. Maat solmivat viime vuoden huhtikuussa sopimuksen nykyistä tiiviimmistä taloudellisista ja poliittisista suhteista. Jeltsin sanoi kirjeessään Lukashenkolle, että Venäjän ja Valko-Venäjän tulisi ryhtyä toimiin maiden saattamiseksi yhä lähemmäksi toisiaan.

Jeltsinin tila vakaa

Keuhkokuumeen vuoksi sairaalaan joutuneen presidentti Jeltsinin tila on vakaa, kertoi Kremlin edustaja tänään lääkäreiden tutkimuksen jälkeen. Sergei Jastrzhembski ei kuitenkaan kyennyt vahvistamaan tietoja, joiden mukaan presidentti pääsisi pois sairaalasta huomenna tai keskiviikkona.

Jeltsin siirtyi sairaalaan viime keskiviikkoiltana, vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun hän oli palannut takaisin työhön Kremliin.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.