Mainos

Jeltsin vierailulla Uzbekistanissa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin matkusti tänään kaksipäiväiselle valtiovierailulle entiseen neuvostotasavaltaan Uzbekistaniin. Kyseessä on Jeltsinin ensimmäinen ulkomaanmatka puoleen vuoteen.

67-vuotias Jeltsin näytti kalpealta tervetuliaisseremonioissa presidentinlinnan edustalla pääkaupungissa Tashkentissa. Uzbekistanin presidentti Islam Karimov joutui tukemaan Jeltsiniä käsivarresta.

Jeltsinin lehdistöedustaja kertoi myöhemmin, että presidentti on vilustunut. Tästä syystä, mutta myös kylmän sään vuoksi tervetuloseremonioita oli lyhennetty.
-Presidentin lentomatka oli hankala, tämä on hankalan viikon loppu ja sitten hän on vielä vilustunut, selitteli lehdistöedustaja Dmitri Jakushkin presidentin heikolta vaikuttanutta kuntoa. Tashkentissa Jeltsin ja Karimov allekirjoittavat 10-vuotissopimuksen taloudellisesta yhteistyöstä maiden välillä. Uzbekistanista Jeltsinin matka jatkuu vielä Kazakstaniin huomenna.

Jeltsinin edellinen ulkomaanmatka suuntautui maaliskuussa Britanniaan, missä hän tapasi johtavien teollisuusmaiden G-7-ryhmän johtajat. Sen jälkeen Jeltsin on peruuttanut useita suunniteltuja ulkomaanvierailuja.

Ennen vierailua kahdelle uzbekistanilaiselle uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Jeltsin sanoi olevansa huolissaan tilanteesta Afganistanissa, Uzbekistanin eteläisessä naapurimaassa. Venäjä, Uzbekistan ja Tadzhikistan lupasivat aiemmin tänä vuonna solmimassaan sopimuksessa olla yhteistyössä kamppailussa islamilaisia aktivisteja vastaan. Uzbekistanissa pelätään taleban-tyylisen islamilaisen aktivismin leviävän maahan, Venäjä taas on enemmänkin huolissaan huumeiden ja aseiden salakuljetuksesta Afganistanista Venäjälle.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.