Jeltsin vetosi kommunistiäänestäjiin

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vetosi tänään suoraan kommunistien kannattajiin, jotta nämä tukisivat häntä presidentinvaalin toisella kierroksella. Presidentti vakuutti olevansa valmis keskusteluihin ja yhteistyöhön kaikkien niiden kanssa, joille Venäjän kohtalo on tärkeä. Ainoat, joita ei hyväksytä yhteiseen pöytään, ovat "kostoa janoavat kiihkoilijat, jotka eivät ole oppineet tai ymmärtäneet mitään".

Presidentti sanoi vastustavansa venäläisten jakautumista "valkoisiin ja punaisiin" ja sanoi, että kiistakumppaneiden pitäisi unohtaa molemminpuoliset solvauksensa. Jeltsin arvioi kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin kannattajien äänestäneen ensi sijassa nykyisiä vaikeuksia vastaan, eikä kommunistisen elämänmenon palauttamisen puolesta.

Jeltsin myönsi, ettei hän ollut tehnyt Venäjän vaikeaa tilannetta kommunistien kannattajille tarpeeksi selväksi.
-Venäjän tulevaisuuden ja lapsiemme tähden, älkää äänestäkö uutta elämäntapaa vastaan, Jeltsin vetosi. Presidentti kehotti kaikkia äänestäjiä käyttämään äänioikeuttaan 3. heinäkuuta. Korkean äänestysvilkkauden arvioidaan vahvistavan Jeltsinin asemia vaalin toisella kierroksella.

Vaikka presidentti johtaa mielipidetiedusteluja selvästi, asiantuntijat arvioivat, että äänestysvilkkauden jääminen alle 65 prosentin saattaisi johtaa Zjuganovin voittoon. Jeltsin lähetti tänään erillisen viestin myös asevoimille ja antoi ymmärtää, ettei hän aio nimittää uutta puolustusministeriä erotetun Pavel Gratshovin tilalle ennen ratkaisevaa vaalikierrosta.

Uudistustahti hidastuu joka tapauksessa

Talousasiantuntijat povaavat Venäjän valtiontaloudelle ja talousuudistuksille vaikeita aikoja riippumatta siitä, kuka voittaa presidenttitaiston. Valtiovarainministeriön talousasiantuntijan Jochen Wermuthin mukaan valtion verotulot olivat touko-kesäkuussa alhaisimmat sitten uudistusten aloittamisen. Uudistusten jatkaminen on ehkä mahdollista, mutta edessä on joka tapauksessa suuri määrä konkursseja, Wermuth arvioi.

Toinen vaihtoehto on jättää budjettiin kirjattuja menoja maksamatta - keino, jota on jo käytetty useissa valtion investointiohjelmissa. Tilannetta ei helpota se, että Jeltsin on luvannut vaalikampanjassaan helpotusta äänestäjien taloudelliseen ahdinkoon, muttei ole kertonut, mistä rahat tulevat.
(STT-DPA-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat