Mainos

Jeltsin vetoaa duumaan

Venäjän kommunistipuolue vastustaa edelleen Sergei Kirijenkon nimitystä pääministeriksi. Puolueen johto ilmoitti tänään illansuussa, että kommunistiset kansanedustajat äänestävät Kirijenkon nimitystä vastaan perjantaina parlamentin alahuoneessa eli duumassa pidettävässä äänestyksessä.

Presidentti Boris Jeltsin kehotti aiemmin torstaina duumaa vahvistamaan perjantain ratkaisevassa äänestyksessä Kirijenkon valinnan maan pääministeriksi. Jeltsin taivutteli myös vastahakoisia kommunisteja Kirijenkon taakse soittamalla puoluejohtaja Gennadi Zjuganoville.

Jeltsin neuvotteli aamupäivällä Venäjän parlamentin ala- ja ylähuoneen puhemiesten Gennadi Seleznjovin ja Jegor Strojevin kanssa maata koettelevasta poliittisesta kriisistä. Jos duuma perjantain ratkaisevassa äänestyksessä hylkää Jeltsinin pääministeriehdokkaan Kirijenkon kolmannen kerran peräkkäin, edessä ovat parlamentin hajottaminen ja uudet vaalit.
-Kyseessä on nyt viimeinen mahdollisuus tehdä ratkaisuja, Jeltsin sanoi toivottaessaan Seleznjovin ja Strojevin tervetulleiksi tapaamiseen.

Jeltsin ilmoitti puhemiehille tapaamisessa, että hän oli lähettänyt duuman edustajille kirjeen, jossa hän kehotti heitä tukemaan Kirijenkoa. Kirijenkon pitäisi saada taakseen 226 edustajaa 450-paikkaisessa duumassa. Tarkkailijoiden mukaan äänestyksestä on tulossa tiukka.

Seleznjov kertoi keskiviikkona aikovansa pyytää Jeltsiniä tulemaan itse duuman eteen esittelemään Kirijenkon ennen ratkaisevaa äänestystä. Seleznjovin mukaan Jeltsinin pitäisi myös kertoa yksityiskohtia tulevan hallituksen kokoonpanosta. Jeltsin sanoi kuitenkin torstaina, ettei hän aio osallistua perjantaina aamupäivällä pidettävään istuntoon.

Soitto Zjuganoville

Jeltsin katsoi parhaaksi myös ottaa yhteyttä duumaa hallitseviin kommunisteihin soittamalla puoluejohtaja Zjuganoville.
-Vaikken halunnutkaan, pakotin itseni soittamaan Zjuganoville.
-Pyysin heitä ajattelemaan valtion parasta, ei puoluetta tai henkilöitä vaan valtiota ja sen vakautta, Jeltsin kertoi puhelinkeskustelustaan Venäjän televisiolle.

Zjuganov piti kuitenkin jännitystä yllä kertomalla, että puolue suhtautuu edelleen kielteisesti Kirijenkon pääministeriyteen. Kommunistien oli määrä vielä torstaina pohtia kantaansa perjantain äänestykseen. Kommunisteilla on duumassa 138 edustajaa, mikä tekee puolueesta suurimman yksittäisen poliittisen voiman.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.