Mainos

Jeltsin varoitti: Tottele tai kuole

Venäjän presidentti Boris Jeltsin piti tänään puhuttelun henkilökunnalleen ja varoitti, että presidentin asetusten täytäntöönpanematta jättäminen on samaa kuin allekirjoittaisi oman kuolemantuomionsa.

Jeltsin antoi presidentinkanslian henkilökunnan kuulla kunniansa televisioidussa puhuttelussa päivän sen jälkeen kun hän oli erottanut koko hallituksen.
-Teidän on luotava tilanne, jossa jokainen tietää ja tuntee, että asetuksen täytäntöönpanematta jättäminen merkitsee kuolemaa. Mikään teidän työssänne ei miellytä minua, varsinkaan se, miten te valvotte asetusten täytäntöönpanoa, Jeltsin jyrisi henkilökunnalleen. Henkilökuntatapaaminen kesti noin tunnin, ja presidentti tapasi myös henkivartijoitaan.

Ulko- ja puolustusministeri jatkavat

Jeltsin teki tänään selväksi, että hän haluaa ulkoministeri Jevgeni Primakovin ja puolustusministeri Igor Sergejevin jatkavan viroissaan yllättävän hallitusremontin jälkeenkin. Jeltsinin tiedottaja Sergei Jastrzhembski kertoi Jeltsinin kiittäneen Sergejevin ja Primakovin tähänastista työtä tavatessaan tänään Kremlissä lähimpiä avustajiaan.
-Tämän voi tulkita merkiksi siitä, että Primakov ja Sergejev saavat pitää paikkansa, Jastrzhembski sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Myös 1. varapääministerin ja Jeltsinin luottomiehen Boris Nemtsovin uskotaan saavan korkean viran uudessa hallituksessa. Nemtsov on myös vt. pääministerin Sergei Kirijenkon läheinen liittolainen.

Kirijenkolla lähes vapaat kädet

Eilen vt. pääministeriksi nimitetyllä energiaministerillä Sergei Kirijenkolla lienee muuten vapaat kädet hallituksen kokoamiseen. Kirijenko aloitti tänään omat hallitustunnustelunsa. Ohjelmassa oli uutistoimisto Itar-Tassin mukaan tapaaminen parlamentin molempien kamareiden puhemiesten sekä parlamenttiryhmien ja alueiden johtajien kanssa. Kirijenko kertoi saaneensa aikaa viikon hallituksen kokoamiseen. Hän toivoi, että myös toimittajat antavat hänelle viikon työrauhan.

Duuman ensimmäinen varapuheenjohtaja Vladimir Ryzhkov arveli puolestaan, että uusi hallitus koostuu pikemminkin asiantuntijoista kuin poliittisten puolueiden edustajista. Hän uskoi useimpien nyt eronneen hallituksen ministereistä säilyttävän paikkansa. Varmasti Venäjän hallituksen jättävät vain pääministeri Viktor Tshernomyrdin, ensimmäinen varapääministeri Anatoli Tshubais sekä kovan linjan sisäministeri Anatoli Kulikov. Kaikki muut eroavan hallituksen ministerit olivat tiistaina työpaikallaan hallituspalatsissa, ns. Valkoisessa talossa.

Jeltsinin läheinen neuvonantaja Sergei Shahrai arveli, ettei kommunistien ja kansallismielisten hallitsema duuma todennäköisesti hyväksy Kirijenkon nimitystä. Kommunistit suunnittelevat huhtikuun 9. päiväksi suurta mielenosoitusta Venäjän talousuudistusohjelmaa vastaan. Jeltsinin on kaksi viikkoa vanhan hallituksen eron jälkeen esitettävä parlamentille uuden hallituksen nimilista. Jos parlamentti hylkää ehdokkaat kolme kertaa, Jeltsin voi hajottaa parlamentin. Shahrain mukaan tämäkään mahdollisuus ei ole poissuljettu.
(STT-AFP-Reuters)


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja