Mainos

Jeltsin varoitti Baltiaa liittymästä Natoon

Venäjän presidentti Boris Jeltsin varoitti tänään Baltian maita liittymästä Natoon. Liittyminen uhkaisi hänen mukaansa Venäjän turvallisuutta. Jeltsin kertoi myös, että Venäjän hallitus vaihtuu, ellei se pysty saavuttamaan maan strategisia taloustavoitteita.

Presidentti Jeltsin piti jokavuotisessa puheessaan parlamentin kummallekin kamarille ratkaisevan tärkeänä, että parlamentti hyväksyy realistisen budjetin vuodelle 1998. Opposition lukuisat muutosesitykset ovat viivyttäneet hallituksen budjettiesityksen lopullista hyväksymistä parlamentissa. Oppositio haluaa lieventää hallituksen esittämiä tiukkoja rajoituksia valtion menoihin.
-Meidän on tyytyminen muutosehdotuksiin, mutta tehkää tämän vuoden budjetista realistinen, Jeltsin sanoi. Jeltsin antoi äskettäin ymmärtää, että hän haluaa pitää vapaamieliset 1. varapääministerit Anatoli Tshubaisin ja Boris Nemtsovin hallituksessa koko vuoteen 2000 jatkuvan nelivuotiskautensa ajan.

Presidentti Jeltsin uhkasi puheessaan, että Venäjä harkitsee uudelleen kaikki suhteensa Natoon, jos Viro, Latvia ja Liettua liittyvät läntiseen sotilasliittoon. Venäjä kehottaa Baltian maita lopettamaan kuviteltujen uhkien etsimisen ja keskittymään aitojen hyvien naapuruussuhteiden ja kummallekin edullisen kumppanuuden rakentamiseen Venäjän kanssa, Jeltsin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan. Jeltsin toisti myös kielteisen kantansa Naton itälaajentumiseen yleensä.
-Venäjä ei edelleenkään voi hyväksyä Nato-keskeisyyden käsitettä ja sitä tarkoittavaa ilmausta - Atlantin liiton laajentumista. Me tulemme lujasti vastustamaan näitä suunnitelmia, ajautumatta kuitenkaan vastakkainoloon, hän jatkoi. Euroopan turvallisuusperuskirjan laatimisen on oltava Euroopan politiikan tämän vuoden päätehtävä, Jeltsin jatkoi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.