Mainos

Jeltsin vakuuttaa jatkavansa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin teki tänään selväksi, että hän aikoo istua virkakautensa loppuun saakka. Jeltsin sanoi RTR-television haastattelussa, että hän aikoo hoitaa presidentin tehtäviä "perustuslain edellyttämään määräaikaan", eli vuoteen 2000 saakka.

Hän sanoi, että on hyvin vaikea saada hänet pois virasta vastoin hänen tahtoaan ja hänen luonteensa tuntien se on käytännössä mahdotontakin.

Jeltsin kiisti siten omalla suullaan viime päivinä yhä sinnikkäämmin liikkuneet huhut, että hän joko eroaa vapaaehtoisesti tai joutuu lähtemään maan yhä pahenevan talouskriisin takia. Huhuille antoi voimaa sekin, että presidentti pysytteli kaksi päivää pois julkisuudesta hetkellä jolloin maan pankkijärjestelmä oli romahtamaisillaan, ihmiset paniikissa ja osakemarkkinat Venäjän talouskriisin takia sekaisin muuallakin maailmassa.

Jeltsin ilmoitti myös, ettei hän asetu ehdokkaaksi vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Hän sanoi, ettei hän aio hajottaa parlamentin alahuonetta duumaa, jossa on vaadittu hänen syrjäänastumistaan ja otettu jo ensimmäiset askeleet tähän suuntaan.
-Vuonna 2000 on uudet presidentinvaalit enkä aio osallistua niihin, Jeltsin sanoi.

Sopu syntymässä duuman kanssa

Jeltsinin ilmoitus pysyä virassaan tuli samaan aikaan kun duuman edustaja kertoi, että duuma on pääsemässä vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdinin kanssa sopuun tulevan politiikan päälinjoista.

Duuman on määrä äänestää Tshernomyrdinin nimityksestä maanantaina. Tarkkailijoiden mukaan maalle on tärkeää saada pääministeri ja toimiva hallitus mahdollisimman pian, sillä kaikki viivytys vain pahentaa talouskriisiä.

Venäjän tärkeimmät valuuttamarkkinat olivat perjantaina suljettuina ja koko pankkijärjestelmä lamassa. Yksi seuraus oli, että maan lääkevarastot alkoivat huveta, koska ulkomailta ei voitu ostaa lääkkeitä rahaliikkeen pysähtymisen takia.

Venäjän kriisi ravisutti myös ulkomaisia osakemarkkinoita. Osakkeet laskivat tai sahasivat edestakaisin sekä Euroopassa että Aasiassa. Lännessä yritettiin vielä valaa uskoa Jeltsiniin ja tämän yrityksiin saada maa jaloilleen. Yhdysvalloissa Valkoinen talo ilmoitti, että presidentti Bill Clintonin Venäjän-matka toteutuu suunnitelmien mukaisesti ensi viikolla. Rikkaiden maiden G7-ryhmän eurooppalaisten maiden - Britannian, Saksan, Italian ja Ranskan - valtiovarainministerit viestittivät vt. pääministeri Tshernomyrdinille oman käsityksensä siitä, miten päästä ulos kriisistä.

Ei uusia reseptejä

Jeltsin itse ei esittänyt televisiohaastattelussa mitään konkreettista tilanteen kohentamiseksi. Hän vakuutteli vain, että maan johto ponnistelee äärimmilleen saadakseen asiat kuntoon. Yksi konkreettinen teko oli kuitenkin Venäjän päävelkaneuvottelijan Anatoli Tshubaisin erottaminen. Syytä siihen, miksi Jeltsin antoi potkut miehelle, joka neuvotteli Venäjälle yli 22 miljardin dollarin lainan kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta, ei kerrottu.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.