Mainos

Jeltsin vahvoilla vaalissa

Amerikkalaisen televisioyhtiö CNN:n tekemän ovensuukyselyn mukaan Jeltsin olisi voittamassa vaalit niukasti. Kyselyn mukaan Jeltsinin etumatka kommunistien ehdokkaaseen Gennadi Zjuganoviin ei kuitenkaan näyttänyt suurelta. Alustavat ja osittaiset tulokset Kaukoidästä näyttivät myös, että Jeltsin johtaa ääntenlaskua. Venäjän Kaukoitä on Jeltsinin vahvaa aluetta.

Magadanin alueella Jeltsin oli saamassa lähes 66 prosenttia äänistä, kun niitä oli laskettu noin 30 prosenttia. Zjuganovin saaliiksi oli muodostumassa runsaat 25 prosenttia, kertoi uutistoimisto Interfax.

Kun Venäjän Euroopan puoleisten vaalihuoneistojen sulkeutumiseen oli enää muutamia tunteja, Jeltsinin lähipiirissä oltiin hyvin huolestuneita alhaisesta äänestysprosentista. Uutistoimisto Itar-Tass lainasi Jeltsinin kampanjatyöntekijää Vjatshelav Nikonovia, joka totesi, että "tilanne ei ole katastrofaalinen mutta aika vakava".

Jeltsinin leirissä oltiin jo keskiviikkona iltapäivällä huolissaan äänestysprosentista, joka näytti jäävän ensimmäistä kierrosta alhaisemmaksi. Alkuillasta Suomen aikaa koko maan äänestysprosentti oli keskusvaalilautakunnan mukaan runsaat 56 prosenttia. Lautakunnan sihteeri arveli äänestysprosentin asettuvan 60:n tienoille, mikä olisi kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin ensimmäisellä kierroksella. Kaukoidässä, jossa vaalihuoneistot sulkeutuivat jo iltapäivällä Suomen aikaa, äänestysprosentti oli runsaat 62 prosenttia.

Jeltsinin kampanjatoimiston mukaan osanotto näytti jäävän viidestä kuuteen prosenttiyksikköä pienemmäksi kuin ensimmäisellä kierroksella. Moskovassa osanotto oli alkuiltapäivästä runsaat viisi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin ensimmäisellä kierroksella 16. kesäkuuta.

Törkeää vaalivilppiä Tshetsheniassa

Venäjän presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyksessä havaittiin tänään Tshetshenian alueella selvää vaalivilppiä. Jopa ulkomaalaisten toimittajien onnistui äänestä Venäjästä irtautumaan pyrkivässä tasavallassa. Vaalityöntekijät ojensivat toimittajille äänestysliput sen jälkeen kun nämä olivat voineet todistaa henkilöllisyytensä - jopa lehdistökortit, joista kävi selvästi ilmi, että kyseiset henkilöt olivat ulkomaalaisia - kelpasivat heille.

Ihmiset myös kertoivat äänestäneensä useaan kertaan. He ilmoittivat tuhonneensa äänestyslippuja tai äänestäneensä kumpaakin ehdokasta vastaan. Äänestäjät pystyivät käyttämään Tshetsheniassa äänioikeuttaan kävelemällä mille tahansa avoinna olevalle äänestyspaikalle ja kirjoittamalla nimensä äänestyslistan kohtaan "muut äänestäjät".

Itsenäisyyden puolesta taistelevat tshetsheenitaistelijat ovat ilmoittaneet häiritsevänsä vaaleja. He ovat myös väittäneet moskovanmielisen johtajan Doku Zavgajevin väärentävän tulokset Jeltsiniä suosivaksi. Tshetsheniassa annetuilla äänillä ei ole suurta vaikutusta lopulliseen vaalitulokseen.

Jeltsin äänesti Moskovan ulkopuolella

Presidentti Boris Jeltsin on äänestänyt tavallisesta poiketen Moskovan ulkopuolella Barvihassa. Asiasta kertoi pääministeri Viktor Tshernomyrdin. Hämmennystä herätti, kun häntä ei ilmaantunutkaan Moskovan länsiosassa sijaitsevalle äänestyspaikalle, missä hän äänesti vaalien ensimmäisellä kierroksella. Tshernomyrdin vakuutti, että Jeltsinin terveys on kunnossa.

CNN: Jeltsinillä rintakipuja

Amerikkalainen televisiokanava CNN kertoi tänään, että Jeltsin kärsii verenkiertohäiriöistä johtuvista rintakivuista. Televisiokanava viittasi presidenttiä lähellä oleviin lähteisiin. CNN:n mukaan Jeltsinillä on ollut vastaavia vaivoja jo aiemmin.

The Washington Post -lehti kertoi tänään diplomaattilähteitä lainaten, että Jeltsin vietti viime viikonlopun pelkästään perheensä seurassa Barvihassa hallituksen lepokodissa. Lehden mukaan Jeltsinin eristäytyminen Barvihaan ilman avustajiaan juuri ennen vaaleja viittaa siihen, että presidentti on vakavammin sairas kuin mitä on kerrottu.
(STT-Reuter-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.