Mainos

Jeltsin vähentäisi rajusti Kuolan asevoimia

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on jälleen tehnyt yllättävän ehdotuksen maan asevoimien supistamisesta. Puhuessaan Ruotsin valtiopäiville Jeltsin ilmoitti, että Venäjä aikoo merkittävästi vähentää Kuolan niemimaalla olevia joukkojaan. Lisäksi Jeltsin lupasi avata tukikohtia muiden maiden tarkastuksille.

Venäjä aikoo ensi vuonna vähentää asevoimiaan maan luoteisosassa yksipuolisesti 40 prosenttia. Supistukset koskevat sekä maa- että merivoimia, sanoi Jeltsin puhuessaan Ruotsin valtiopäivillä. Ne on määrä toteuttaa vuoden 1999 alkuun mennessä.
-Se on merkittävä määrä: on kyse kolmesta miljoonasta miehestä, sanoi Jeltsin poiketen etukäteen valmistellusta puheestaan. Puhe televisioitiin suorana lähetyksenä.

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev vahvisti tänään Brysselissä tiedot supistuksista Itämeren lähialueilla. Puolustusministeri Sergejev sanoi, että supistushankkeita on valmisteltu jo jonkin aikaa.

Sergejev täsmensi lehdistötilaisuudessa myös presidentti Jeltsinin eilistä lausumaa, jossa Jeltsin tarjoutui supistamaan Venäjän strategisia ydinasevarastoja 30 prosenttia. Jeltsinin tarjous koskee Sergejevin mukaan strategista aseistusta leikkaavien Start-neuvottelujen kolmosvaihetta.

Jeltsin ehdotti puheessaan myös useita luottamusta lisääviä toimia Itämeren alueen raja- ja merialueille. Hän esitti suoraa puhelinlinjaa, ns. kuumaa linjaa, Kaliningradin sotilasviranomaisten ja Itämeren maiden sotilaskomentajien välille.
-Miksi meillä ei voisi olla sellaista nyt, kun avaamme sotilaskohteemme toisillemme, Jeltsin ihmetteli.

Jeltsin esitti myös, että Itämeren maat valvoisivat yhteisesti Itämeren alueen ilmatilaa ja että niillä olisi yhteisiä sotilaskuljetuskoneiden harjoituksia.
-Meillä tulisi olla myös yhteisiä harjoituksia luonnonkatastrofien estämiseksi. Venäjä haluaa sellaisia, Jeltsin sanoi.

Nato ja suomalaisasiantuntija uskovat Jeltsinin lupaukseen

Sotilaiden piirissä pidetään todennäköisenä, että presidentti Boris Jeltsinin Tukholmassa antama lupaus vähentää asevoimia toteutuu. Naton päämajasta Brysselistä todettiin STT:lle, että suunnitelmien takana ovat taloudelliset syyt, eikä Jeltsinillä ole paljon muuta mahdollisuuta kuin tehdä supistukset. Natossa supistuslinjaa tervehditään tyydytyksellä.

Everstiluutnantti Pekka Alhovaara Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta katsoo, että Jeltsinin supistuskaavailut ovat osa viime kesänä aloitettua Venäjän armeijan uudistamista.

Duuma kutsui puolustusministerin keskustelemaan

Venäjän parlamentin alahuone duuma päätti tänään kutsua puolustusministeri Igor Sergejevin keskustelemaan Jeltsinin ilmoituksesta vähentää Venäjän ydinkärkien määrää. Neuvottelut käydään perjantaina suljettujen ovien takana. Duuman mukaan Sergejevin tulisi tehdä selkoa Venäjän strategisten ydinasejoukkojen tilasta ja valmiudesta.

Duuma äänesti asiasta tänään ennen Jeltsinin Ruotsissa antamaa toista yllättävää lupausta, jonka mukaan Venäjä vähentää yksipuolisisesti asevoimiaan maan luoteisosassa.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.