Mainos

Jeltsin tukee talouspakotteita Latviaa vastaan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on antanut tukensa Latvian vastaisille talouspakotteille. Tarkoituksena on painostaa Latviaa kohtelemaan paremmin venäläisvähemmistöään, Kremlin edustaja kertoi tänään.

Jeltsin ilmoitti toimenpiteistä hallituksessa tänään ja kehotti mm. harkitsemaan vaihtoehtoisia öljynvientireittejä, jotta Latvia voitaisiin sivuuttaa. Jeltsinin lehdistösihteeri Sergei Jastrzhembski korosti, että kyse on joukosta taloudellisia toimenpiteitä, jotka eivät välttämättä johda varsinaisiin pakotteisiin tai sanktioihin. Jastrzhembskin mielestä toimenpiteisiin ryhtyminen saattaa olla "äärimmäisen hedelmällistä", uutistoimisto Interfax lainasi.

Vt. pääministeri Sergei Kirijenko kertoi myöhemmin, että hallitus on laatinut luettelon mahdollisista pakotteista. Toimenpiteisiin kuuluu mm. rajoituksia Latvian viennille Venäjälle.
-Latvian talous on melko riippuvainen toimituksista venäläisille yhtiöille. On paljon taloudellisia toimia, joilla voimme vaikuttaa, Kirijenko sanoi. Kirijenkon mukaan olisi ollut parempi, jos Venäjän ei olisi tarvinnut turvautua pakotteisiin. Latvian suhtautuminen venäläisväestöönsä pakottaa Venäjän kuitenkin toimiin, Kirijenko sanoi. Venäjän ja Latvian väliset suhteet ovat huonontuneet nopeasti viime viikkojen aikana. Venäjä ei ole ollut tyytyväinen tapaan, jolla Latvia on kohdellut noin 700 000 venäläisensä oikeuksia.

Puola varoitti Venäjää ylilyönnistä Latviaa kohtaan

Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek varoitti tänään Venäjää ylilyönneistä toimissaan Latviaa kohtaan. Geremek, joka on myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön nykyinen puheenjohtaja, sanoi toivovansa, että Venäjä pidättyisi toimista, joiden merkitys on tapahtuneeseen nähden ylimitoitettu.

Geremek totesi samalla, että Latvian venäläisvähemmistöllä on oikeus osallistua Latvian poliittiseen elämään eurooppalaisten vähemmistöjä koskevien oikeusnormien mukaisesti. Hänen mukaansa Ety-järjestö haluaa olla mukana etsimässä ratkaisuja syntyneeseen kiistaan. Geremek tapasi tänään Varsovassa Norjan ja Tanskan ulkoministerit. Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk sanoi tapaamisen jälkeen, että Latvian ja Venäjän välinen kiista antaa aihetta huoleen.

Latvian suurin hallituspuolue vetäytyi

Latvian hallituksen suurin puolue, Demokraattinen puolue Saimnieks, ilmoitti tänään vetäytyvänsä hallitusyhteistyöstä. Syynä on puolueeseen lukeutuvan talousministerin erottaminen viime viikon perjantaina. Pääministeri Guntars Krasts erotti talousministeri Atis Sausnitisin, jota pääministeri syytti mm. hidastelusta talouden yksityistämisohjelmassa. Pääministerin - joka ei kuulu Saimnieks-puolueeseen - mielestä Sausnitis oli myös liioitellut vaikeuksia, johon Latvia joutuisi Venäjän mahdollisten talouspakotteiden johdosta. Latvian hallituksessa oli ennen Saimnieksin eroa kaikkiaan kuusi puoluetta. Hallitus on johtanut Latviaa alkuvuodesta 1996.
(STT-AFP-Reuters-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.