Mainos

Jeltsin torjui Tshubaisin eron

Venäjän presidentti Boris Jeltsin kieltäytyi tänään hyväksymästä ensimmäisen varapääministerinsä Anatoli Tshubaisin eroa. Sen sijaan Jeltsin erotti kaksi Tshubaisin läheistä työtoveria yksityistämisministeri Maksim Boikon ja konkurssiviraston johtajan Pjotr Mostovoin. Kaikki kolme ovat sekaantunut aiemmin viikolla paljastuneeseen kirja- ja lahjusskandaaliin.

Tshubaisin kerrottiin aiemmin päivällä jättäneen eronpyyntönsä. Pian sen jälkeen Kreml ilmoitti virallisesti, että Jeltsin on keskustellut Tshubaisin kanssa puhelimessa ja esittänyt kriittisen arvionsa asiasta. Hän ei kuitenkaan hyväksynyt eronpyyntöä. Uudistusmielinen Tshubais on myös valtiovarainministeri, ja hänen menetyksensä olisi tarkkailijoiden mukaan ollut paha takaisku Jeltsinin talousuudistusohjelmalle.

Skandaali puhkesi, kun Venäjän duuman eräät kommunistijäsenet vaativat alkuviikosta selvitystä Tshubaisin ja kumppaneiden saamista korkeista tekijänpalkkioista. Seitsemälle henkilölle oli maksettu ennakkona 90 000 dollaria (noin 468000 markkaa) Venäjän yksityistämistä käsittelevästä vielä julkaisemattomasta kirjasta. Poikkeuksellisen korkea summa antoi syytä epäillä, että itse asiassa kyse oli peitetyistä lahjuksista.

Tshubais myönsi eilen, että kirja on olemassa ja siitä maksettu palkkio oli epätavallisen suuri. Hän sanoi alistuvansa presidentin mahdollisiin päätöksiin asiassa. Jeltsin tyytyi lopulta vain muistuttamaan ministeriään, ettei tällainen toiminta ole soveliasta korkeassa virassa olevalle. Jo eilen Jeltsin oli tehnyt ensimmäiset johtopäätöksensä skandaalista erottamalla varahallintopäällikkönsä Aleksandr Kazakovin. Tänään olivat vuorossa Boiko ja Mostovoi.

Tshubaisin kannalta asian tekee kiusalliseksi se, että yksi kohukirjan kustantamon omistajista on Oneximbank-pankki, sama pankki, jota valtio on suosinut viime kuukausina yksityisohjelmansa tarjouskilvassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.