Mainos

Jeltsin tapasi Kohlin ja Chiracin

Ranska ja Saksa haluavat liittää Venäjän tiiviimmin Eurooppaan ja aloittaa siten uuden kumppanuuden Venäjän kanssa. Maiden johtajat presidentti Jacques Chirac ja liittokansleri Helmut Kohl korostivat Venäjän ehdotonta kuulumista Eurooppaan keskusteltuaan tänään Venäjän presidentin Boris Jeltsinin kanssa.

Jeltsin isännöi kolmen maan johtajien ensimmäistä yhteistä tapaamista Borin lomakeskuksessa Moskovan lähellä. Tilaisuuden jälkeen hän puhui tyytyväisenä "suuresta eurooppalaisesta troikasta" ja käytti virkaveljistään nimitystä "ystäväni Helmut" ja "ystäväni Jacques". Troikka kokoontuu vastaisuudessa kerran vuodessa, seuraavan kerran Ranskassa, kerrottiin kokouksen jälkeen.

Troikan neuvotteluissa ei syntynyt juurikaan konkreettisia tuloksia. Jeltsin, Kohl ja Chirac lupasivat kiirehtiä yhteistyötä maantie- ja rautatieyhteyksien kehittämisessä maidensa välillä. Samoin he lupasivat parantaa yhteistyötä suuronnettomuuksien torjumisessa ja kehittää yliopistojen välisiä suhteita. Kohl teki selväksi, ettei troikka ole suunnattu ketään vastaan, vaan tavoitteena on saada Venäjälle lujempi jalansija moninapaisessa maailmassa.

Suuret kansainväliset kysymykset kuten Jugoslavian Kosovon maakunnan tilanne, Lähi-itä, Irak ja Venäjän suhteet Natoon jäivät lähes ilman mainintaa kokouksen jälkeen annetussa tiedotteessa. Jeltsinin lehdistöedustajan mukaan ne olivat kuitenkin esillä keskusteluissa. Etukäteen oli myös kerrottu, että troikka keskustelisi Venäjän hallituksen erottamisesta. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, oliko aihe ollut esillä.

Venäjän johtaja ei tälläkään kertaa säästänyt yleisöään yllätyksiltä. Kun hänen piti lausua kokouksen alkusanat, hän sanoikin: "Avaan lehdistötilaisuuden, esittäkää kysymyksiä". Lehdistöpäällikkö Sergei Jastrzhembsky kuiskasi tämän jälkeen jotain Jeltsinin korvaan ja pelasti tilanteen. Jeltsin oli ennen huippukokousta muutaman päivän sairaana, mutta ennätti kuitenkin maanantaina erottaa Venäjän koko hallituksen. Tänään hän käveli jäykästi, mutta näytti muuten voivan hyvin.
(DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.