Mainos

Jeltsin tapasi EU:n johtoa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on tyytyväinen maansa hyvään keskusteluyhteyteen Euroopan unionin kanssa. Jeltsin tapasi tänään Moskovassa EU:n puheenjohtajamaan Hollannin pääministerin Wim Kokin ja komission puheenjohtajan Jacques Santerin.

Jeltsin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjän ja EU:n olevan keskenään jatkuvasti yhteydessä poliittisten ja taloudellisten kysymysten tiimoilta. Venäjän presidentti ilmaisi myös tyytyväisyytensä yhdentymisen kehittymiseen Euroopassa.
-Kumppanuuteen ja yhteistyöhön perustuvat suhteet Venäjän ja EU:n välillä ovat avain turvallisuuden ja vakauden vahvistamiseen Euroopassa, tapaamisen jälkeen julkistetussa Jeltsinin lehdistötoimiston tiedotteessa todettiin.

Pääministeri Kok puolestaan vakuutti Jeltsinille olevansa varma, että Venäjän ja EU:n suhteet kehittyvät dynaamisesti. On selvää, että Venäjä ja EU tarvitsevat toisiaan ja että (osapuolilla) on poliittista tahtoa yhteistyöhön, Kok sanoi. Hän myös kehui Venäjän olevan uudistuksineen oikealla tiellä, vaikeuksista huolimatta.

Hyväntuulinen Jeltsin

Terveysongelmista kärsinyt Jeltsin oli Kokin mukaan tapaamisessa "erinomaisen hyvällä tuulella, luova ja aktiivinen neuvotteluosapuoli". EU:n valtuuskunta neuvotteli aiemmin päivällä myös pääministeri Viktor Tshernomyrdinin kanssa. Tshernomyrdin sanoi toivovansa, että nämä korkean tason neuvottelut antavat lisäpotkua Venäjän ja EU:n suhteille.

EU ja Venäjä solmivat kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen jo kesällä 1994. Sopimus ei ole vielä täydellisesti voimassa, koska sitä ei ole vahvistettu Belgiassa ja Saksassa. Sopimuksen kauppapoliittiset osat ovat olleet voimassa jo kesästä 1995 lähtien, mutta osapuolten välillä on edelleen kiistoja.

Venäjä on esimerkiksi uhannut palauttaa kiintiöitä tekstiilien tuonnille EU:n alueelta, jos Venäjän tuotteet eivät pääse vapaasti unionin markkinoille. Komission puheenjohtaja Santer kuitenkin muistutti, ettei EU:n ja Venäjän nykysuhteita tulisi väheksyä. Venäjän kauppa EU-maiden kanssa on 8-10 kertaa suurempaa kuin Venäjän ja Yhdysvaltain välinen kauppa, Santer sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.