Mainos

Jeltsin sittenkin kolmannelle kaudelle?

Venäjän presidentti Boris Jeltsin saattaa jatkaa myös kolmannen kauden presidenttinä. Asiasta kertoi Jeltsinin lehdistöedustaja belgialaisen Le Soir sanomalehden haastattelussa.

Venäjän nykyinen perustuslaki rajaa presidentin kaudet kahteen. Presidentin edustajan mukaan Jeltsinin ensimmäinen kausi oli kuitenkin vielä entisen Neuvostoliiton perustuslain alainen. Jeltsin itse on aiemmin ilmoittanut, ettei hän aio enää jatkaa presidenttinä kolmatta kautta.

Kommunistit valmistelevat epäluottamuslausetta

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, suurin puolue, kommunistit, valmistelee epäluottamuslausetta hallitukselle. Asiasta kertoi tänää kommunistipuolueen kansanedustaja Anatoli Lukjanov. Lukjanov esitteli toimittajille kirjallisen epäluottamuslause-esityksen, jossa oli yli 90 nimeä.

Epäluottamuslausehanke tulee täytenä yllätyksenä, sillä sekä opposition hallitsema duuma että Venäjän hallitus ovat viime aikoina viestittäneet toivovansa kompromissia erimielisyyksiinsä. Venäjän perustuslain mukaan epäluottamuslause hyväksytään, jos se saa äänestyksessä yli 50 prosentin kannatuksen koko duuman vahvuudesta. Se tarkoittaa, että 226 edustajan on äänestettävä 450-jäsenisessä duumassa epäluottamuslauseen puolesta.

Sen jälkeen presidentti päättää, erottaako hän hallituksen vai viittaako yksinkertaisesti kintaalla koko epäluottamuslauseelle. Jos duuma hyväksyy uuden epäluottamuslauseen kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä, presidentin on joko erotettava hallitus tai hajotettava duuma.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.