Mainos

Jeltsin Saksassa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on saapunut kaksipäiväiselle vierailulle Saksaan. Jeltsin tapaa vierailunsa aikana liittokansleri Helmut Kohlin sekä vastaanottaa saksalaisilta tiedotusvälineiltä "Vuoden mies" -palkinnon.

Jeltsin saapui puolisonsa Nainan kanssa Stuttgartin lentokentälle ja jatkoi sieltä Baden-Badeniin, missä hän tapaa huomenna Kohlin. Naton ja Venäjän välisten suhteiden odotetaan olevan pääosassa johtajien välisessä tapaamisessa.

Esillä ovat todennäköisesti myös muut Euroopan turvallisuuskysymykset ja näkymät Venäjän täysjäsenyydestä mm. johtavien teollisuusmaiden ryhmässä ja Maailman kauppajärjestössä. Jeltsin ja Kohl keskustelevat myös kahdenvälisistä kysymyksistä.

Vierailun edellä Jeltsin kehotti lehtihaastattelussa saksalaisia liikemiehiä investoimaan Venäjälle rohkeasti. Jeltsin sanoi Stern-aikakauslehden haastattelussa, että hän takaa valtionpäämiehenä mm. sijoitusten tarvitseman vakauden.

Kysymys taideaarteista esille

Yksi vierailun aikana esille tulevista asioista on Saksan ja Venäjän suhteita hiertävä kysymys taideaarteista, jotka neuvostojoukot veivät Saksasta toisen maailmansodan lopussa.

Venäjän parlamentin ylähuone lykkäsi tänään äänestystä taideaarteiden kohtalosta. Päätös merkitsee sitä, että lopullinen ratkaisu asiasta saattaa siirtyä toukokuulle. Kiisteltyihin taidekokoelmiin kuuluu mm. antiikin Troijan aarteita, ja mittaamattoman arvokas Gutenbergin raamattu.

Saksalainen Stern-lehti kysyi tiistaina Jeltsiniltä, aikooko hän tuoda osan taideaarteista matkatavaroissaan Saksaan. -En tietenkään Troijan kultaa, Jeltsin vastasi, mutta lisäsi aikovansa ottaa joitakin taideaarteista mukaansa.
(STT-Reuter-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.