Mainos

Jeltsin sairaslomalle, presidentille povataan jo seuraajaa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin viettänee kuluvan viikon maatilallaan vapaana virkatehtävistä. Presidentin heikentynyt terveydentila on saanut huhumyllyn pyörimään Venäjällä. Rohkeimmat käyvät jo presidenttipelia Jeltsinin mahdollisesta seuraajasta.

Presidentin tiedottajan Dmitri Jakushkinin mukaan Jeltsin lepäilee Moskovan ulkopuolella sijaitsevalla maatilallaan viikon loppuun eikä presidentti mitä todennäköisimmin aio tällä viikolla hoitaa virkatehtäviään. Venäläiset lehdet vihjailivat tänään, että presidentti kärsii keuhkoputkentulehdusta vakavammista terveysongelmista. Kreml kiirehti kuitenkin kieltämään tällaiset huhut.

Sevodnja-sanomalehti kirjoitti, että presidentti Jeltsin saattaa jättää ulkomaanmatkat väliin tänä syksynä. Lehden mukaan voidaan olettaa, että Jeltsinin ennen aikojaan keskeytynyt vierailu Uzbekistaniin ja Kazakstaniin toimi eräänlaisena terveyskokeena. Matkan aikana oli tarkoitus saada selville, kuinka presidentti kestää pitkiä lentomatkoja ja julkisuudessa esiintymistä.

Lehti kirjoittaa, että presidentti on suunnitellut tekevänsä syksyn aikana kaksi tärkeää matkaa, toisen Malesiaan ja toisen Itävaltaan. Mikäli Jeltsinin terveys alkaa taas reistailla, matkat saattavat jäädä väliin. Kremlin mukaan Jeltsin palellutti itsensä viime viikolla ja sairastui keuhkoputkentulehdukseen.

Presidenttipeli pyörähti käyntiin

Presidentin sairastelu antaa oppositioille lisäpontta Jeltsinin erottamiseksi ja kiihdyttää niinikään presidenttipeliä. Presidentin tilan heikentyminen tuli kuin tarjottimella vasemmisto-oppositiolle, joka on ottanut syksyn päätavoitteeksi painostaa Jeltsin eroamaan. Kommunistit aikovat jatkaa Jeltsinin vastaisia marsseja bolshevikien vallankumouksen vuosipäivän yhteydessä.

Jeltsinin erottaminen on kuitenkin lähes mahdotonta ilman hänen suostumustaan.
Venäjän perustuslaki määrittelee vain erottamisperusteet, ei erottamismekanismia.

Kommunistien keskuudessa käydään avointa kamppailua siitä kuka olisi vasemmiston presidenttiehdokas. Duuman puhemies Seleznjov ilmoitti olevansa käytettävissä jos enemmistö ei halua nykyistä puoluejohtajaa Zjuganovia.
Moskovan pormestari Juri Luzhkov on niinikään tarjoutunut vasemmisto-keskustan ehdokkaaksi. Ammattiyhdistysliike nolasi viimeviikkoisessa mielenosoituksessa kommunistien puoluejohtajan, ilmoittamalla Zjuganovin nenän edessä ajavansa pormestari Luzhkovia presidentiksi.

Entisen pääministerin Viktor Tshernomyrdinin johtama puolue käy myös kädenvääntöä presidentti ehdokkaastaan. Puolueen jäsenet ovat pyytäneet että Viktor Tshernomyrdin vetäytyisi pois presidenttipelistä.

Venäjän politiikan yksinäisen suden, Aleksander Lebedin, ympärillä on sen sijaan hiljaista. Hänen puolesta puhuvat vain mielipidemittaukset, joiden mukaan Lebed päihittäisi toisella äänestyskierroksella kaikki nykyiset presidenttiehdokkaat.
(MTV3-STT-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.