Mainos

Jeltsin: Ruplaa ei devalvoida

Venäjän presidentti Boris Jeltsin vakuutti tänään, ettei ruplaa olla devalvoimassa. Lisäksi hän vetosi parlamentin alahuoneeseen eli duumaan, jotta se kokoontuisi erityisistuntoon talouskriisin vuoksi.

Jeltsin myös arvosteli voimakkaasti Venäjän talousministeriä Jakov Urinsonia.
-Akateemiselta kannalta Jakov Urinson tietää kaiken taloudesta, mutta käytännön työstä hän ei selviydy. Hän jää jälkeen ja me hänen mukanaan, Jeltsin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan vierailullaan Novgorodissa.

Jeltsin torjui Novgorodissa myös huhuja ruplan mahdollisesta devalvoinnista.
-Devalvaatiota ei tule, se on varmaa ja selvää, Jeltsin ilmoitti toimittajille.

Venäjän hallitus on painostanut duumaa kokoontumaan ensi viikolla hätäistuntoon hyväksymään joukon lakiesityksiä, jotka ministereiden mukaan ovat tärkeä osa taloudellisen vakauden palauttamiseen tähtäävää kriisipakettia.

Pääministeri Sergei Kirijenko ja duuman kommunisteja edustava puhemies Gennadi Seleznjov ovat sopineet, että duuman istunto voitaisiin pitää keskiviikkona tai torstaina, jos hallitus on sitä ennen kyennyt esittämään joitakin hyväksyttävissä olevia lakiluonnoksia.

Seleznjov totesi eilen, että tähän asti hallitukselta saadut esitykset eivät ole duuman istunnon arvoisia. Jeltsin painotti jälleen tänään tukevansa yhä pääministeri Kirijenkoa pörssikurssien torstaisesta romahduksesta huolimatta.

Presidentti epävarma lomasuunnitelmistaan

Jeltsin ehti myös epäröimään sitä, jatkaako hän lomaansa kalastellen Valdain järvialueella talouskriisin aiheuttamista sotkuista huolimatta. Ensin presidentti ilmoitti jatkavansa lomailua Luoteis-Venäjällä, mutta myöhemmin hän kertoi palaavansa mahdollisesti piankin Moskovaan.

Jeltsin arveli, että hänen pikainen paluunsa saisi aikaan vaikutelman hallituksen panikoinnista.
-Paluuni vahvistaisi käsitystä, että katastrofi on valloillaan ja kaikki on romahtamassa. Päinvastoin, kaikki menee kuten pitääkin. Presidentti lepää, sanoi Jeltsin saavuttuaan vierailulle Novgorodiin.

Jeltsinin edustaja kertoikin presidentin palaavan lomaltaan ensi viikon loppupuolella.

Joukkoja Afganistanin rajalle

Venäjä sekä entiset neuvostotasavallat aikovat estää naapurissa sijaitsevan Afganistanin Taleban-liikettä ylittämästä maiden rajoja, kertoi Jeltsin myöhemmin tänään.
-Olemme päättäneet estää Talebania ylittämästä rajoja ja uskon, että me pystymme siihen, kertoi Jeltsin.

Entisistä neuvostotasavalloista koostuvien IVY-maiden ja Afganistanin välinen raja on yhteensä yli 2000 kilometriä pitkä. Joukot Tadzhikistanin ja Uzbekistanin rajoilla ovat hälytystilassa. Venäjä puolestaan lähettää täydennysjoukkoja Tadzhikistanin ja Afganistanin väliselle rajalle.

Taleban taistelee Pohjois-Afganistanissa opposition viimeisiä vastarintapesäkkeitä vastaan. Venäjä on kuitenkin tunnustanut maan johtajaksi presidentti Burhanuddin Rabbanin, jonka Taleban syrjäytti kaksi vuotta sitten. Eilen Venäjä kehotti ulkomaailmaa pysäyttämään Taleban-liikkeen harjoittaman "etnisen verilöylyn" Pohjois-Afganistanissa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.