Mainos

Jeltsin otti takaisin valtaoikeudet

Presidentti Boris Jeltsin otti tänään itselleen takaisin presidentin valtaoikeudet. Ohitusleikkaukseen osallistuneen amerikkalaiskirurgin mukaan Jeltsin on alkanut toipua hyvin leikkauksesta, jossa hänelle tehtiin kaikkiaan viisi ohitusta. Myös presidentin lehdistötoimiston iltatiedotteen mukaan toipuminen on sujunut hyvin, ja seuraava tiedote hänen tilastaan annetaan huomenna.

-Kaikki on menossa erittäin hyvin, sanoi yhdysvaltalainen sydänkirurgi Michael DeBakey, joka kävi presidentin luona keskiviikkona. DeBakeyn mukaan tämä vahvistaa hänen aiempaa käsitystään siitä, että Jeltsin tulee toipumaan leikkauksesta nopeasti.

-On tietenkin hienoa nähdä tämän tapahtuvan, sillä se on hyvä merkki siitä, että hänen ennusteensa on erinomainen, hän sanoi televisiokanava CNN:lle. DeBakey varoitti kuitenkin presidenttiä ryhtymästä työhön liian nopeasti. Hän sanoi uskovansa, että Jeltsin voi ottaa takaisin osan virallisista velvollisuuksistaan 2-3 viikon kuluttua ja palata täysipäiväiseen työhön 6-8 viikon kuluttua.

Keskiviikkoaamuna tehdyt tutkimukset osoittavat DeBakeyn mukaan, että kaikki Jeltsinin elimet toimivat normaalisti. Amerikkalaislääkärin mukaan Jeltsinin sydän kykeni toimimaan vain 20 prosentin kapasiteetilla, kun hän tutki tämän ensimmäisen kerran syyskuussa. Ennen leikkausta kapasiteetti oli jo 40 prosenttia ja nyt leikkauksen jälkeen sata prosenttia.

Valtaoikeudet takaisin

Jeltsin allekirjoitti keskiviikkoaamuna asetuksen, jolla hän otti presidentin valtaoikeudet takaisin itselleen. Valtaoikeudet, mukaanlukien Venäjän ydinaseiden valvonta, ehtivät olla pääministeri Viktor Tshernomyrdinillä 23 tuntia. Presidentin lehdistöedustajan Sergei Jastrzhembskin mukaan Jeltsin tunsi vointinsa keskiviikkoaamuna paremmaksi kuin lääkärit olivat osanneet odottaa.

Jeltsin tapasi Tshernomyrdinin lyhyesti sairaalassa keskiviikkona. Tshernomyrdin viipyi Jeltsinin luona 15 minuutta, ja presidentti kertoi aikovansa palata työhön pian. Jeltsin tapasi myös perheensä jäseniä.

Lääkärit olivat keskiviikkona kokoontuneet tarkistamaan Jeltsinin terveydentilan edistymistä. Presidentti painosti lääkäreitä, jotta hänet siirrettäisiin Moskovan sydäntautien tutkimuskeskuksen teho-osastolta kaupungin keskussairaalaan, jossa hän ilmeisesti tuntisi olonsa kotoisammaksi. Jeltsiniä on hoidettu keskussairaalassa aiemminkin.

Ohitusleikkausta johtaneen Renat Aktshurinin mukaan saattaa kulua lähes viikko ennen kuin lääkärit osaavat sanoa kuinka nopeasti ja miten hyvin Jeltsin toipuu leikkauksesta.

Moskovalaiset epäileväisiä

Moskovalaiset suhtautuivat keskiviikkona epäileväisesti tietoihin Jeltsinin salamannopeasta toipumisesta. Kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov toivotti presidentille pikaista paranemista, mutta huomautti samalla, ettei Venäjää voi hallita sairasvuoteelta.
-Hänen pitää nyt huolehtia terveydestään ja luottaa aiempaa enemmän työtovereihinsa, Zjuganov sanoi.

Tavalliset venäläiset ovat tottuneet siihen, että tietoja heidän johtajiensa terveydentilasta vääristellään. Kremlin ilmoitukset presidentin pikaisesta toipumisesta eivät nytkään herättäneet varauksetonta luottamusta.

-Jeltsinin ei ole helppoa palata töihin. Todennäköisesti hän on ulkona kuvioista ainakin vuoden, sanoi 43-vuotias liikenteenvalvoja Aleksandr.
-He sanovat, että hän on pystyssä ja puhuu, mutta se on kaikki, mitä me tiedämme, tuhahti puolestaan lehtikioskin hoitaja Lena.
(STT-Reuter-TT-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.