Mainos

Jeltsin nimitti uusia ministereitä

Venäjän presidentti Boris Jeltsin nimitti tänään uusia ministereitä pääministeri Viktor Tshernomyrdinin johtamaan uuteen hallitukseen. Talousuudistuksia jatkamaan nimitettiin nyt mm. kaksi entistä neuvonantajaa ja yksi pankinjohtaja.

Valtiovarainministeriksi tuli Jeltsinin entinen talousneuvonantaja Aleksandr Livshits, josta tulee myös yksi Venäjän seitsemästä varapääministeristä. Livshits oli mukana Jeltsinin presidentinvaalikampanjassa, ja hänen panoksensa siinä sai osakseen paljon kiitosta.

Ensimmäisiksi varapääministereiksi nimitettiin Jeltsinin taloudellisena neuvonantajana aiemmin toiminut Viktor Iljushin, pankkiiri Vladimir Potanin ja aiemmin varapääministerinä toiminut Aleksei Bolshakov.

Tshernomyrdinin ilmoituksen mukaan Bolshakov on se, joka tarpeen vaatiessa toimii pääministerin sijaisena. Kolmikon tehtäväkenttää ei heti ilmoitettu. Potanin ottaa komentoonsa talousasiat, Iljushin sosiaalipolitiikan ja Bolshakov teollisuuden, kertoi uutistoimisto AFP.

Uudistusten tukijoita

Liike-elämän lähteiden mukaan nimitykset vahvistavat hallituksen uudistusmielistä siipeä. Potaninilla ja Livshitsillä ei kuitenkaan ole aiempaa kokemusta hallitustyöstä, ja joidenkin tarkkailijoiden mukaan heidän saattaa olla vaikea hyödyntää kokemustaan uusissa viroissaan.

Potanin on talousasiantuntija, joka loi yhden Venäjän menestyneimmistä yksityispankeista. Tarkkailijoiden mukaan hänen onnistumisensa hallituksessa riippuu siitä, kykeneekö hän asettamaan koko maan edun pankkisektorin etua tärkeämmäksi. Potanin lupasi tänään edustaa koko Venäjän liike-elämää eikä vain pankkimaailmaa.

Hallituksesta sai lähteä mm. ensimmäinen varapääministeri Vladimir Kadannikov. Vanhoillisena pidetty Oleg Lobov alennettiin ensimmäisestä varapääministeristä tavalliseksi varapääministeriksi. Edellisestä hallituksesta uuteen siirtyvät mm. ulkoministeri Jevgeni Primakov, puolustusministeri Igor Rodionov ja sisäministeri Anatoli Kulikov. Myös talousministeri Jevgeni Jasin ja kansallisuusasiain ministeri Vjatsheslav Mihailov säilyttävät virkansa.

Hallituksen 24 paikasta yhdeksän jäi täyttämättä. Jeltsinin arvellaan tarjoavan osaa näistä vähäarvoisista ministerinpaikoista oppositiolle hallituspohjan laajentamiseksi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.