Jeltsin: Nato-sopimus allekirjoitetetaan ensi kuussa

Naton laajentamisen ja saksalaisten taideaarteiden palauttaminen olivat keskeiset aiheet presidentti Boris Jeltsinin ja liittokansleri Helmut Kohlin keskusteluissa tänään. Jeltsin vahvisti lehdistötilaisuudessa, että Venäjä ja Nato allekirjoittavat perussopimuksensa Pariisissa 27. toukokuuta.

Kummankin johtajan mukaan sopimuksen viimeistelemisellä on kiire. Kohlin mukaan sopimus on suurimmalta osaltaan valmis, mutta muutamat yksityiskohdat ovat vielä auki. Jeltsin ja Kohl tapasivat eteläsaksalaisessa kylpyläkaupungissa Baden-Badenissa. Jeltsinin ohjelmassa oli torstaina myös saksalaisen tiedotuspalkinnon vastaanottaminen.

Kohl sanoi neuvottelujen jälkeen olevansa varma, että Venäjä ja Nato pääsevät yhteisymmärrykseen suunnitellusta perussopimuksesta ennen toukokuun loppua. Ranska on tarjoutunut isännöimään Venäjän ja Naton huippukokousta ja perussopimuksen allekirjoittamistilaisuutta 27. toukokuuta.

Jeltsin ja Kohl poseerasivat vaimoineen tovin valokuvaajille ennen neuvottelujaan, mutta eivät esittäneet mitään lausuntoja ennen neuvotteluja, jotka käytiin Neuweirin kaupunginosassa. Jeltsinin piti vierailuohjelman mukaan kävellä hotellistaan läheiseen puistoon, missä vastaanottoseremonia järjestettiin. Kalpealta näyttävä Jeltsin ajoi kuitenkin puistoon autossa yhdessä Kohlin kanssa.

Ennen vierailua Moskova käytti jälleen kovaa kieltä Naton laajentumissuunnitelmasta. Jeltsinin lehdistöpäällikkö Sergei Jastrzhembski varoitti, että Venäjän ja Naton suunnitteilla oleva perussopimus jäisi syntymättä, jos siinä ei taattaisi, että Nato ei siirrä joukkoja ja aseistusta idemmäksi.

Liittokansleri Kohlia pidetään Jeltsinin vankimpana läntisenä ymmärtäjänä ja tukijana. Venäjän ja Saksan kahdenvälisissä suhteissa pahin kiista tällä hetkellä koskee sodan aikana ryöstettyjen taideaarteiden palauttamista Saksaan. Saksa on vaatinut taideaarteiden palauttamista, mutta Venäjän parlamentissa palauttaminen ei ole saanut vastakaikua. Parlamentti, kuten monet muutkin Venäjällä, pitävät taideaarteita korvauksena saksalaisten sodan aikana aiheuttamista vahingoista.

Jeltsin on kuitenkin jo käyttänyt veto-oikeuttaan ja saattaa ainakin viivyttää parlamentin päätöksen toteuttamista. Taideaarteisiin kuuluu mm. kulta-aarteisto, jonka saksalainen arkeologi Heinrich Schliemann löysi muinaisen Troijan paikalta yli sata vuotta sitten. Ryöstettyjen taideaarteiden joukossa on mm. Rembrandtin, Cezannen ja Goyan maalauksia.

Asiaa hankaloittaa se, että saksalaiset olivat itse ryövänneet osan taideteoksista. Venäläiset ovat myös tähdentäneet, että palautusvaatimus tulisi esittää samalla lailla myös Venäjän sodanaikaisille liittolaisille, kuten Yhdysvalloille ja Britannialle.

Jeltsin luovutti tänään Kohlille Weimarin tasavallan sekä entisen Itä-Saksan hallitsevan sosialistipuolueen arkistoja hyväntahdon eleenä.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat