Mainos

Jeltsin kutsui G8-ryhmän ulkoministerit koolle

-Jokaista menetettyä päivää seuraavat uudet vahingot ja tragediat. Meidän on toimittava viivyttelemättä, sanoi Jeltsin esitellessään uusimman aloitteensa Kosovo -kriisin ratkaisemiseksi televisiopuheessa tänään.

Jeltsin kertoi valtuuttaneensa ulkoministeri Igor Ivanovin ottamaan pikaisesti yhteyden G8-maiden ulkoministereihin, jotta kriisi saataisiin ratkaistuksi.

Britannia suhtautui Venäjän vetoomukseen kuitenkin rauhallisesti ja ilmoitti, että ensisijaista on lopettaa ihmisten surmaaminen kriisialueella.
Naton pommituksia vastustava Venäjä kutsui viime viikolla koolle kuuden maan muodostaman yhteysryhmän tuloksetta. Tuore vetoomus koskee samaisten kuuden maan lisäksi Kanadaa ja Japania.

-Valitettavasti Naton toimet Jugoslaviaa vastaan lisääntyvät Venäjän päättäväisyydestä huolimatta. Tällainen laajeneminen on uhkaavaa, eikä ainoastaan eurooppalaisten kannalta. Tätä ei pidä sallia, jatkoi Jeltsin.

Jeltsin pelkää sodan laajenevan suursodaksi

Jeltsin korostikin, että Jugoslavian kriisi on vaarassa laajeta suursodaksi.
-Me kykenemme ja meidän täytyy ratkaista kriisi neuvottelupöydässä, lisäsi Jeltsin.

Ulkoministeri Ivanov sanoi puolestaan, että Kosovon kriisi on leviämässä Jugoslavian rajojen yli ja ilmoitti Venäjän valmistelevan uusia toimia taistelujen lopettamiseksi.
Ivanov sanoi, että "ehdotamme pian uusia aloitteita", muttei kertonut yksityiskohtia. Ivanovin mukaan Bosnia-Hertsegovinaa uhkaa epävakaus. Ivanov sanoi uskovansa Naton valmistelevan kolmatta vaihetta Jugoslavian vastaisessa sotilasoperaatiossaan ja varoitti sen merkitsevän uusia ongelmia Venäjän asevoimille.

Solana uskoo, ettei Venäjä sotkeudu sotaan mukaan

Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi tänään, että sotilasliitto tekee Venäjän kanssa läheistä yhteistyötä Kosovon kriisiin liittyen. Lisäksi Solana sanoi odottavansa, että kaikki erimielisyydet ovat ratkaistavissa.

Solana sanoi luottavansa Jeltsinin vakuutuksiin siitä, että Venäjä ei tahdo sekaantua kriisiin siitä huolimatta että Venäjä lähettää laivaston tiedustelualuksen Välimerelle tarkkailemaan tilannetta.
Venäjä ilmoitti eilen, että se lähettää sota-aluksen Välimerelle ja saattaa sijoittaa sinne myöhemmin lisää aluksia.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.