Mainos

Jeltsin ja Zjuganov toiselle kierrokselle

Presidentti Boris Jeltsin on kolmen prosenttiyksikön turvin menossa kohti Venäjän presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen niukkaa voittoa. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, Jeltsin oli kerännyt 35 prosentin ja kommunistien ehdokas Gennadi Zjuganov 32 prosentin kannatuksen. Jeltsin aikoo ehdottaa, että presidentinvaalien toinen kierros järjestettäisiin 3. heinäkuuta.

Äänestysprosentti oli alustavien tietojen mukaan noin 69. Yli miljoona äänestäjää, 1,5 prosenttia äänestäjäkunnasta, käytti hyväkseen mahdollisuutta äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan eikä kenenkään puolesta.

Baltian tasavalloissa äänestäneiden venäläisten suosikki oli Zjuganov. Virossa kommunistijohtaja keräsi lähes 63 prosenttia äänistä. Tshetseniassa Jeltsin näyttäisi saaneen nelisenkymmentä prosenttia äänistä.

Presidentti Jeltsin aikoo ehdottaa, että presidentinvaalien toinen kierros järjestettäisiin 3. heinäkuuta. Jeltsin aikoo pyytää parlamenttia julistamaan päivän kansalliseksi vapaapäiväksi, mikä on perustuslaillinen vaatimus vaalien pitämiseksi. Alahuoneessa enemmistönä olevat kommunistit saattavat kuitenkin vastustaa presidentin ehdotusta.

Clinton kiitteli Venäjän vaaleja

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kiitteli tänään Venäjän vaaleja, joita hän piti vapaina ja rehellisinä. Samalla hän vahvisti, että Yhdysvallat jatkaa demokratian ja markkinauudistusten tukemista Venäjällä.
-Venäjän kansaa ja sen johtoa on onniteltava...Toivomme, että venäläiset jatkavat demokratian ja uudistusten kannattamista, hän sanoi.

Clintonin mukaan Yhdysvallat seuraa Venäjän presidentinvaalien toista kierrosta "suurella mielenkiinnolla".
(STT-Reuter)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.