Mainos

Jeltsin ja Primakov eri linjoilla

Presidentti Boris Jeltsin ja ulkoministeri Jevgeni Primakov esittivät tiistaina eriäviä arvioita Venäjän pyrkimyksestä rakentaa strateginen kumppanuussuhde läntisiin maihin.

Jeltsin arvioi optimistiseen sävyyn suhteita länteen uudenvuoden viesteissä, joista julkistettiin otteita tiistaina. Ulkoministeri Primakov puolestaan sanoi, että Venäjän yritykset rakentaa, Neuvostoliiton kukistuttua, erityissuhteet länteen olivat epäonnistuneet.
-Iskulausetta strategisesta kumppanuudesta kylmän sodan aikaisten vastustajiemme kanssa toisteltiin aluksi innokkaasti, mutta nyttemmin se on menettänyt hohdettaan, Primakov sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Primakov viittasi selvästi edeltäjänsä Andrei Kozyrevin länsimyönteiseen ulkopolitiikkaan.
-Nämä suhteet olivat alkaneet muuttua isännän ja alustalaisen suhteiksi, Primakov jatkoi.
-Tällaiseen Venäjä ei ole suostunut eikä suostu vastakaan. Venäjä kannattaa kaikkien valtioiden tasavertaisia suhteita, joissa ei lasketa mikä on vahvempi ja mikä heikompi valtio.

Presidentti Jeltsin puolestaan suhtautui varsin myönteisesti suhteiden kehittymiseen lännen kanssa. Presidentin lehdistöpäällikkö Sergei Jastrzhembski luki tiistaina otteita uudenvuoden viesteistä, jotka Jeltsin on lähettänyt eri maiden johtajille.

Viestissä Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille Jeltsin piti myönteisenä Venäjän ottamista mukaan johtavien teollisuusmaiden G-7-ryhmään ja Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöryhmään. Samoin Jeltsin piti tervetulleena kehityksenä sopimuksia aseidenriisunnasta ja yhteistyöstä Naton kanssa.
-Kaikki tämä osoittaa Venäjän ja Yhdysvaltojen tekevän tehokasta yhteistyötä, jota ilman mitään merkittävää kansainvälistä pulmaa ei voida ratkoa, Jeltsin mainitsi.
Jeltsin kehui myös Venäjän ja Japanin yhteistyötä ja arveli Venäjän ja Saksan suhteiden laajenevan.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.