Mainos

Jeltsin ja Mashadov allekirjoittivat rauhansopimuksen

Presidentti Boris Jeltsin ja Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov allekirjoittivat Kremlissä maidensa välisiä suhteita koskevan rauhansopimuksen. Heidän mukaansa sopimus lopettaa vuosisatoja kestäneen konfliktin osapuolten välillä.

-Olemme allekirjoittaneet rauhansopimuksen, jolla on historialliset mittasuhteet, Jeltsin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan allekirjoitustilaisuuden jälkeen. Mashadov kutsui sopimusta askeleeksi, joka takaa vakauden ja turvallisuuden.

Sopimus tähtää pysyvään rauhaan Venäjän ja itsenäisyyttä tavoittelevan Tshetshenian välillä. Viime vuoden syksyllä osapuolet allekirjoittivat aseleposopimuksen, joka päätti kymmeniätuhansia ihmishenkiä vaatineen lähes kaksivuotisen sodan. Sopimukseen sisältyi venäläisjoukkojen vetäytyminen sekä Tshetshenian lopullista asemaa koskevan päätöksen lykkääminen vuoteen 2001.

Lipposen vierailu jäi varjoon

Mashadovin vierailun ajankohta ei ollut etukäteen tiedossa. Tshetsheenijohtajan saapuminen Moskovaan jätti varjoonsa pääministeri Paavo Lipposen Venäjän-vierailun ja viivästytti vierailun aikatauluja. Lipponen vierailee Venäjällä pääministeri Viktor Tshernomyrdinin kutsusta. Kyseessä oli ensimmäinen Jeltsinin ja Mashadovin välinen tapaaminen sen jälkeen kun Mashadov valittiin Tshetshenian presidentiksi tammikuussa. Tshetsheenijohtaja on vannonut tavoittelevansa alueelleen täyttä itsenäisyyttä, kun taas Venäjä on torjunut itsenäistymispyrkimykset suoralta kädeltä.

Tv-ryhmän sieppaus varjosti tapaamista

Venäläisen televisioryhmän sieppaus Tshetsheniassa sekä kaksi Etelä-Venäjällä sattunutta räjähdystä uhkasivat hankaloittaa Jeltsinin ja Mashadovin välistä tapaamista. Kolme NTV-yhtiölle työskentelevää toimittajaa siepattiin lauantaina. Sekä tshetsheenit että venäläiset ovat syyttäneet sieppauksesta rauhanprosessin tuhoamiseen tähtääviä "sodan osapuolia".
(STT-AFP-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.