Mainos

Jeltsin ja Lukashenko allekirjoittivat puitesopimuksen valtioliitosta

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat solmineet yllättäen vain yleisluontoisen puitesopimuksen maiden välisestä valtioliitosta. Lisäksi maiden presidentit allekirjoittivat julistuksen valtioliitosta. Ilmeisesti yhteistyöhankkeen saama kova arvostelu Venäjällä sai Kremlin viime hetkellä päätymään odotettua suppeampaan sopimukseen.

Sopimuksessa todetaan yhdentymisen yleiset periaatteet ja päämäärät. Osapuolet pyrkivät tiivistämään yhteistyötään politiikan, talouden, sosiaalialan, armeijan, tieteen ja kulttuurin saroilla. Maita ei ole kuitenkaan tarkoitus yhdistää samaksi valtioksi.

Yksityiskohtaisempi sopimus valtioiden välisestä yhteistyöstä on luvassa puolentoista kuukauden kuluttua. Sitä ennen liittohanke alistetaan julkiseen keskusteluun.

Kreml vesitti sopimuksen tässä aiheessa vain suppeaksi puitesopimukseksi ilmeisesti aivan viime hetkellä. Hankehan on joutunut Venäjällä uudistusmielisten hampaisiin. He pelkäävät, että ihmisoikeuksia polkeva Valko-Venäjän presidentti Lukashenka saa hankkeen kautta liikaa vaikutusvaltaa Venäjällä. Hankkeen epäilijät katsovat myös, että talousuudistusten takapajulana Valko-Venäjä on taloudellinen lisätaakka Venäjälle.

Valko-Venäjän presidentin mukaan epäilijät levittävät turhia pelkoja.

Yhdentymishanke Valko-Venäjän kanssa on Venäjän vastaveto Naton laajentumishankkeelle. Mahdollinen liittoutuminen Valko-Venäjän kanssa on on Venäjälle tärkeä pelinappula Naton kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Uudistusmielisiä lukuunottamatta kaikki Venäjän puolueet myhäilivät tyytyväisyyttä puitesopimuksesta. Sopimuksen muoto aiheutti kuitenkin arvostelua.
(MTV3/Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.