Mainos

Jeltsin ja Lebed yhdistivät voimansa

Venäjän presidentinvaaleissa kolmanneksi tullut Aleksandr Lebed toivoo kannattajiensa äänestävän presidentti Boris Jeltsiniä vaalien toisella kierroksella. Lebed sanoi uskovansa, että ainakin 80 prosenttia häntä äänestäneistä asettuu kannattamaan Jeltsiniä. -Lebedin ohjelma rikastuttaa omaani, sanoi Jeltsin tänään uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Jeltsinin erotti tänään puolustusministeri Pavel Gratshovin ja nimitti virkaatekeväksi puolustusministeriksi Mihail Kolesnikovin. Lebed nimitettiin tänään kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeriksi ja hän toimii jatkossa myös presidentin neuvonantajana kansallista turvallisuutta koskevissa kysymyksissä. Turvallisuusneuvoston sihteerinä tähän saakka toiminut Oleg Lobov siirtyy puolestaan ensimmäiseksi varapääministeriksi, joita Venäjällä on kaikkiaan kolme.

-Kaikkiaan 11 miljoonaa äänestäjää luotti siihen, että pystyn turvaamaan kansalaisten turvallisuuden. Upseerina minun on oltava heidän luottamuksensa arvoinen, sanoi Lebed tänään nimityksensä jälkeen tiedotustilaisuudessa. Lebed ilmoitti saavansa uudessa tehtävässään aiempaa enemmän valtaa mm. yksityistämiseen ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä. Lebed antoi tänään myös ymmärtää, että armeijan johdossa tulee tapahtumaan muutoksia ja että ne, jotka vastustivat Gratshovin eroa, saavat lähteä.

Lebed keskittyy sisäpolitiikkaan

Nato-lähteiden mukaan Lebedin nimitys liittyy ennen kaikkea Venäjän sisäpolitiikkaan ja hänen oletetaankin keskittyvän uudessa virassaan lähinnä Venäjän sisäisiin ongelmiin kuten rikollisuuden vähentämiseen. Lebedin nimitystä merkittävämpi ratkaisu länsimaiden kannalta on se, kuka nimitetään Venäjän uudeksi puolustusministeriksi.

Lebed keräsi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 15 prosentin äänisaaliin ja nousi siten ratkaisevaksi tekijäksi Jeltsinin ja kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin välisessä kamppailussa presidentinvirasta. Lebedin tuki Jeltsinille vahvistaa merkittävästi istuvan presidentin asemia, joskin on epävarmaa, noudattavatko Lebediä äänestäneet kehotusta tukea Jeltsiniä.

Venäjän kommunistien mukaan Lebedin suosio vaaleissa oli sattumaa ja yhteistyö Jeltsinin kanssa vähentää Lebedin uskottavuutta poliitikkona. Jeltsin kuitenkin vihjaisi tiistaina pitävänsä Lebediä todennäköisenä seuraajanaan vuonna 2000.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.