Mainos

Jeltsin ja Kohl tapaavat viikonloppuna

Euroopan turvallisuus noussee pääaiheeksi, kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin käy sunnuntaina epävirallisia keskusteluja Saksan liittokansleri Helmut Kohlin kanssa Zavidovossa. Saksalaisten ulkopolitiikan asiantuntijoiden mukaan on selvää, että puheeksi tulee Jeltsinin tuore ehdotus muodostaa Saksasta, Ranskasta ja Venäjästä vastapaino Natolle.

Saksan hallituksen edustaja arvioi tapaamisen alla, että johtajia puhuttavat luonnollisesti Venäjän ja Naton väliset suhteet, kun he tapaavat Zavidovon metsästysmajassa noin 100 kilometriä Moskovasta länteen.

Moskova haluaa erityisesti nostaa esille ehdotuksen Bonnin, Pariisin ja Moskovan välisestä "troikasta", jota Jeltsin yllättäen ehdotti tavatessaan viime kuussa Ranskan presidentin Jacques Chiracin Strasbourgissa.

- Tärkeintä olisi löytää mekanismi, jonka puitteissa tämä Pariisin, Bonnin ja Moskovan kolmio voitaisiin luoda ja josta venäläiset haluavat eräänlaisen vastapainoisen järjestön Natolle, sanoo Alexander Rahr Saksan ulkopoliittisesta yhdistyksestä.

Hyvät suhteet

Rahrin mukaan Saksan ja Venäjän suhteet ovat tällä haavaa paremmat kuin koskaan aiemmin tällä vuosisadalla. Bonnin sodanjälkeinen vankka tukeutuminen Yhdysvaltoihin tuskin kuitenkaan antaa Kohlille mahdollisuuksia sopia Euroopan turvallisuuskysymyksistä ilman Washingtonia.

Tunnustus Venäjälle

Saksan sosiaalidemokraattien ulkopoliittinen asiantuntija Karsten Voigt ei näe, että Jeltsinin esittämä troikkamalli johtaisi jännityksen lisääntymiseen.
- Tarkoituksena on auttaa venäläisiä tulemaan tunnustetuksi tärkeäksi eurooppalaisvallaksi. Tästä syystä kolmikantayhteistyö on venäläisten kannalta äärimmäisen tärkeätä, Voigt katsoo. Hänkään ei usko, että Kohl lämpenee suuremmin Jeltsinin ajatukselle.

- Kohl luultavasti toppuuttelee Jeltsiniä ja sanoo, että 'periaatteessa olemme asian kannalla, muttei meidän pidä kuitenkaan toimia amerikkalaisia vastaan', Voigt sanoo ja arvioi kolmikannan olevan hyväksyttävissä, jos se ei puutu keskeisiin turvallisuuskysymyksiin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.