Mainos

Jeltsin ja Hashimoto sopivat yhteistyöstä

Venäjän ja Japanin johtajat sopivat lauantaina siperialaisessa Krasnojarskissa maiden välisen yhteistyön tiivistämisestä.

Presidentti Boris Jeltsin ja pääministeri Ryutaro Hashimoto sopivat epävirallisessa tapaamisessaan ns. Hashimoto-Jeltsin -suunnitelmasta, jonka mukaan Japani avustaa Venäjää markkinatalousuudistuksissa ja maat tiivistävät yhteistyötään kaupankäynnin, energiatuotannon ja koulutuksen alueilla.
Hashimoto ilmoitti myös ensimmäistä kertaa, että Japani tukee Venäjän mukaantuloa Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestöön Apeciin. Japani toivoo vastavuoroisesti Venäjän tukea pyrkimyksilleen päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Jeltsin ja Hashimoto tekivät lauantaina risteilyn Jeniseijoella ja kalastivat joella lumisateesta ja kovasta tuulesta huolimatta. Sen sijaan suunniteltu saunakylpy jäi lauantaina toteutumatta. Jeltsinin ja Hashimoton kaksipäiväiset neuvottelut Krasnojaskissa ovat jo kolmas johtajien tapaaminen. Neuvotteluja on määrä jatkaa sunnuntaina.
Venäjän ja Japanin välejä on hiertänyt kiista neljästä Kuriilien saariryhmän saaresta, jotka Neuvostoliitto miehitti toisen maailmansodan lopulla ja joiden palauttamista Japani vaatii. Johtajat sopivat niin ikään "kuuman linjan" perustamista Moskovan ja Tokion välille yhteydenpidon parantamiseksi.

Jeltsinin lehdistöedustaja Sergei Jastrzhembski sanoi illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että "ensimmäinen neuvottelupäivä oli hyvin onnistunut, jopa odotettua parempi".
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.