Mainos

Jeltsin ilmoitti yllättäen asesupistuksista

Presidentti Boris Jeltsin ilmoitti tänään, että Venäjä aikoo yksipuolisesti vähentää ydinkärkiensä määrää vähintään kolmanneksella. Jeltsin kertoi yllättävästä päätöksestä lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

Ilmoitus ydinkärkien yksipuolisesta supistamisesta oli vaikeaa tulkattavaa jopa Jeltsinin omalle lehdistöedustajalle. Sergei Jastrzhembski sanoi Tukholmassa pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen, ettei hän ole valmis esittämään täsmällistä tulkintaa Jeltsinin lausunnosta.

Hän teki kuitenkin selväksi, ettei kyse ole Venäjän yksipuolisista myönnytyksistä. Asia liittyy hänen mukaansa Venäjän ja Yhdysvaltain välisiin neuvotteluihin. Yhdysvaltain on ryhdyttävä vastaavanlaisiin supistuksiin, Jastrzhembski sanoi.

Tarkkailijoiden mukaan Jeltsinin lausunto tähtää luultavasti siihen, että Venäjän duuma kiirehtisi Start 2- sopimuksen hyväksymistä. Duuma ei ole hyväksynyt sopimusta, ja siksi neuvotteluja seuraavista aseriisuntatoimista käydään virkamiestasolla.

Ruotsin pääministeri Göran Persson vastasi ilmeisen yllättyneenä, että Ruotsi arvostaa kaikkia ydinaseiden riisuntaan tähtääviä lausuntoja. Jeltsin on usein esittänyt kansainvälisissä yhteyksissä erilaisia lupauksia, joista hän on sittemmin laistanut.

Nikolai II:n jalanjäljillä

Venäjän presidentti Boris Jeltsin aloitti tänään kolmipäiväisen valtiovierailun Ruotsissa. Vierailu on historiallinen sikäli, että edellisestä Venäjän valtionpäämiehen Ruotsin-matkasta on kulunut 90 vuotta. Silloin Tukholmassa nähtiin tsaari Nikolai II.

Jeltsinin vierailu kuvastaa Venäjän yhä kasvavaa mielenkiintoa Itämeren aluetta kohtaan. Jeltsinille on myös tärkeää hankkia Venäjälle uusia kauppoja Ruotsin kanssa.

Arlandan lumisella lentokentällä Jeltsiniä olivat vastassa Ruotsin pääministeri Göran Persson ja kruununprinsessa Victoria. Jeltsin hymyili ja sanoi tulleensa Ruotsiin avoimin mielin. Sen jälkeen hän muuttui vakavaksi ja sanoi olevansa syvästi murheissaan Siperiassa sattuneesta kaivosonnettomuudesta, joka vaati noin 60 ihmisen hengen.

Lentokentältä Jeltsin ajoi autosaattueessa Tukholmaan. Siellä ajoneuvo muuttui hevosvaunuiksi, jotka veivät presidentin kuninkaanlinnaan.
-Kyseessä on valtiovierailu eikä vain virallinen vierailu, Jeltsin itse on tähdentänyt. Kuningas Kaarle Kustaa toivotti presidentin tervetulleeksi.

Mukanaan Jeltsinillä on puoliso Naina ja tytär Tatjana Djatshenko, joka on virallisesti isänsä neuvonantaja. Jeltsinin alkuperäistä ohjelmaa on jonkin verran lyhennetty, koska hän on väsynyt Kiinan-vierailustaan. Jeltsinin ja Perssonin poliittisiin keskusteluihin oli varattu aikaa puolitoista tuntia.

Neljä sopimusta

Lounasaikaan Ruotsin ja Venäjän edustajat allekirjoittivat neljä sopimusta. Yksi tähtää yhteistyön lisäämiseen taistelussa verorikoksia ja rahanpesua vastaan. Toinen koskee suoria yhteyksiä maiden oikeusministeriöiden välillä. Kolmas kattaa avaruusyhteistyön syventämisen: tarkoituksena on tutkia ulompaa ilmakehää ja seurata ympäristön tilaa satelliittien välityksellä. Neljäs sopimus koskee kulttuuri- ja opetusalan yhteistyötä Ruotsin ja Venäjän välillä.
(STT-TT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.