Mainos

Jeltsin: Hyökkäys Irakiin voi johtaa maailmansotaan

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin toimet Irakia vastaan voivat johtaa maailmansotaan, sanoi Venäjän presidentti Boris Jeltsin tänään. Jeltsin esitti tämän arvion keskustellessaan ensimmäisen varapääministerin Anatoli Tshubaisin kanssa.

-Hän toimii liian räväkästi, sanoi Jeltsin Clintonista lausunnossaan, josta kertoi uutistoimisto Interfax.
-Pitäisi olla varovaisempi eikä uhkailla sellaisilla aseilla, Jeltsin jatkoi. Näiden sanojen katsottiin viittaavan mahdolliseen ydinaseiden käyttöön iskussa, jonka amerikkalaiset ovat uhanneet tehdä Irakia vastaan.

Jeltsin sanoi ponnistelleensa kaikin voimin, niin että Irakin kriisi saataisiin ratkaistua. Nyt myös muut maat ovat Jeltsinin mukaan ryhtyneet toimiin, jotta Irakin ja Yhdysvaltojen yhteenotolta vältyttäisiin.
-Olemme tekemässä Clintonille selväksi, että emme hyväksy tällaista politiikkaa. Ja YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet äänestävät (sotilaallisen voiman käyttöä) vastaan, Jeltsin sanoi.

Yhdysvallat on uhannut tehdä sotilaallisen iskun Irakia vastaan, mikäli Irak ei myönnä YK:n asetarkastajille pääsyä kaikkiin irakilaisiin kohteisiin.

Venäjä varoitti jo eilen Yhdysvaltoja tekemästä sotilaallista iskua Irakia vastaan. Venäjän ulkoministeriön edustaja Gennadi Tarasov sanoi, että nykyiset YK:n päätöslauselmat eivät anna amerikkalaisille oikeutta käyttää voimakeinoja Irakia vastaan.

Venäjän apulaisulkoministeri Viktor Posuvaljuk on parhaillaan Bagdadissa yrittämässä välittää kiistassa. Samalla asialla ovat myös ranskalainen diplomaatti Bertrand Dufourcq sekä Arabiliiton edustaja.

Blair soitti Jeltsinille

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tänään Venäjän presidentille Boris Jeltsinille puhelimessa, että Irakia on uhattava voiman käytöllä vastauksena sen kieltäytymiselle yhteistyöstä asetarkastuksissa. Blair keskusteli Jeltsinin kanssa 10 minuuttia ennen lähtöään Yhdysvaltoihin, kertoi Blairin edustaja. Blair tapaa presidentti Bill Clintonin. Blair sanoi Jeltsinille, että Irakia kohtaan on suunnattava todellinen voimankäytön uhka ja että voimaa on käytettävä, jos on tarpeen. Blairin edustajan mukaan Jeltsin oli esittänyt varauksensa voimankäytöstä, joskaan ei yhtä voimakkain sanankääntein kuin aikaisemmin päivällä. Yhdysvaltain presidentin edustaja puolestaan sanoi tänään, että aika on loppumassa diplomaattiselta ratkaisulta.
(STT-AFP-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.